We stampen wat af in Nederland. En dan heb ik het over de stamppotten. Een van de oudste en bekendste oer-Hollandse gerechten zijn toch wel de stamppotjes. Waar je vroeger de klassiekers had zoals stamppot boerenkool, zuurkool, andijvie, hete bliksem en hutspot, maken we tegenwoordig van allerlei soorten groenten een stamppot gerecht. Ik heb nu een stamppot knolselderij met paddenstoelen gemaakt en dat is een heerlijk herfstachtig maaltje geworden kan ik je verklappen.

 

Stamppot

 

Meestal wordt dit gerecht in een pan bereid, aardappelen en groenten worden samen gekookt en dan door elkaar gehusseld. Daarbij een kuiltje met jus en een lekkere rookworst of stukje vlees erbij. Maar tegenwoordig maken we van alle groenten een stamppot, met of zonder aardappelen. Ja een stamppot kan je heel goed zonder aardappelen maken. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet voor jullie.
De klassiekers blijven lekker natuurlijk en ook daarmee kan je variëren. Maak bijvoorbeeld een Boerenkool met een spicy topping of een Hutspot met zoete aardappelen en paarse wortels.
Ik heb heel veel bijzondere stamppot recepten op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

Kaas**

 

En door dit stamppotje heb ik een heerlijke truffelkaas verwerkt. De smaak van truffel gaat namelijk heel erg goed met de paddenstoelen. Deze truffelkaas koop ik online.
Dit is een jong belegen kaas met een intense smaak door de Italiaanse truffel die erin verwerkt is. Een ware delicatesse voor de liefhebber. De kaas zal het ook goed doen op een kaasplank, maar is ook heerlijk om uit het vuistje te eten, op een boterham, door de pasta of een salade. Maar ook heerlijk in deze stamppot, het tilt dit gerecht naar een hoger niveau.

 

Paddenstoelen*

 

Ik heb een mix van paddenstoelen gekocht bij mijn groenteboer. Dit waren o.a. beukenzwammetjes, shiitake, oesterzwammen en portobello’s.

 

Tip:

 

Het hoeft niet maar het is wel erg lekker om een vegetarische jus te maken bij dit gerecht.

 

 

Recept Stamppot knolselderij met paddenstoelen: