Als de raapstelen bij je groenteboer ziet liggen weet je dat het voorjaar is aangebroken. Raapstelen, ook wel kelen genoemd, is het jonge blad van de Chinese kool en de meiknol. Het hele plantje wordt met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden en in bosjes of los verkocht. De groente heeft een pittige smaak, is rijk aan mineralen en vitamines en levert meer ijzer voor je lichaam dan spinazie. Deze oer-Hollandse voorjaarsgroente mogen misschien herinneren aan grootmoeders tijd, maar is nu bezig met een glorieuze comeback.
Rauw doen de stelen en blaadjes het goed in een salade of een stamppot. De groente is vooral in de voorjaarsmaanden tot en met mei, goed verkrijgbaar. Ik zag ze liggen bij mijn groenteboer en ik had de truffelaardappelen al in mijn mandje liggen, zo is deze stamppot truffelaardappelen met raapstelen en venkel ter plekke bedacht.
Deze Pappardelle met raapstelen, groene asperges en dillepesto is een heerlijk pastagerecht met raapstelen erin verwerkt.
Ingrediënten
- 900 gr truffelaardappelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 venkelknol
- 1 klont boter
- 125 gr magere spekreepjes
- 400 gr raapstelen
- 3 lente-uitjes, fijngesneden
- 5 takken dille
- 50 gr Parmezaanse kaas
- Zout en peper uit de molen
Instructies
- Spoel de aardappelen schoon en kook ze met schil gaar in water met wat zout.
- Giet ze af en laat ze iets afkoelen, pel dan de schil eraf.
- Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Snijd de venkel doormidden, verwijder de harde kern en snijd de venkel dan in kleine blokjes. Houd het venkelgroen apart.
- Bak ondertussen de spekjes goudbruin in een koekenpan in een klontje boter. Voeg nu de ui, knoflook en venkelblokjes toe en bak dit mee op middelhoog vuur.
- Snijd de worteltjes van de raapstelen af en was de raapstelen in water. Slinger ze droog en snijd de steeltjes in kleine stukjes en de blaadjes in repen. Steeltjes even meebakken met de ui en venkel.
- Snijd de aardappelen in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan, bak nog even mee.
- Roer de gesneden raapstelenblaadjes erdoor, tot deze van licht- naar donkergroen verkleuren.
- Haal de blaadjes van de dille stengels, hak ze iets fijn en meng dit als laatste met de lente-ui door het stamppotje.
- Serveer de stamppot op de borden en rasp er nog een beetje Parmezaanse kaas over.
- De stamppot is zo al lekker, maar als je er een stukje vlees bij wilt serveren kan dat ook.
- Lekker met bijvoorbeeld een karbonade.