Wil je met de feestdagen echt uitpakken, maak dan dit heerlijke stoofgerecht van wild en paddenstoelen. Dit is een gerecht wat bijna niet mislukken kan en vooral lekker als je eens wild wilt serveren, maar niet weet welk wild je zou willen gebruiken. Ik heb een wildpoulet mix hiervoor gebruikt, hierin zit hert, wildzwijn en haas. Ik kan je verklappen dat als dit gerecht staat te pruttelen op het fornuis, jouw hele keuken heerlijk ruikt.

 

Stoofgerecht

 

Dit feestelijk stoofgerecht kan je heel goed een of twee dagen van tevoren bereiden. Het wordt er zelfs lekkerder van omdat de smaken er nog meer intrekken. Dan hoef je het op de avond zelf alleen nog maar op te warmen en heb je er verder weinig werk aan. En dat is wat je wilt met de feestdagen, geen stress in de keuken.

 

Ik heb nu gekozen voor deze wildpoulet mix waarin gelijke delen hert, wildzwijn en haas in zit. Je kunt natuurlijk ook alleen hertenpoulet of wildzwijn poulet bestellen. Maar ik wilde een mix van wild bereiden.
Omdat wild nogal mager vlees is, moet je oppassen dat je het niet te lang gaart anders wordt het droog. Blijf dus proeven tijdens het stoven of het naar je zin is.

 

Paddenstoelen

 

Het leek mij heerlijk om lekker veel verschillende soorten paddenstoelen te gebruiken in dit stoofgerecht. Ik heb ten eerste voor extra paddenstoelensmaak gedroogde porcini* (eekhoorntjesbrood) gebruikt. Dit laat je vooraf weken in warm water. Gooi dit water niet weg, want hieraan zit heel veel smaak en is weer heerlijk om te gebruiken als stoofvocht.
Verder heb ik een mix** van oesterzwammen, Pied de Mouton (schapenvoetje) en beukenzwammetjes gebruikt.

 

Erbij

 

Bij zo’n stoofgerecht is een puree altijd lekker. Ik heb deze keer een heerlijke Pastinaakpuree erbij gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je verder geen andere groenten erbij hoeft te serveren. Dit kan natuurlijk wel, ik zou dan spruitjes, sperzieboontjes of rode kool erbij serveren.
De pastinaakpuree kan je trouwens ook een dag van tevoren maken, zodat je deze alleen maar hoeft op te warmen op de avond zelf.

 

Wijn

 

Serveer dezelfde wijn erbij als die je in het stoofgerecht gebruikt hebt, dit is toch echt het lekkerst. Ik zou een mooie volle rode wijn kopen. Je kunt het beste jouw wijnleverancier of slijter vragen welke wijn zij erbij adviseren.
In mijn blog Welke wijnen drink je bij wild, lees je alles over wijn/spijs combinaties per wildsoort.

 

Tip:

 

Gebruik wel een goede pot wildfond om het vlees in te stoven.

 

Recept Stoofgerecht van wild en paddenstoelen: