Ik had bij mijn groenteboer Saint Rémy stoofperen gekocht. Die lagen al een tijdje in de garage, het was toch echt tijd dat ik er iets mee ging doen. Nu heb ik al twee verschillende stoofpeer recepten op de site staan, dus dit moest weer iets anders worden. Het zijn stoofpeertjes gestoofd in perensap geworden. Dit was een probeersel, maar is super goed uitgepakt. Stoofpeertjes zonder toegevoegde suiker en met extra perensmaak doordat ze in perensap gestoofd zijn.

 

Stoofperen*

 

Er zijn handperen en stoofperen. Stoofperen kan je niet zo eten, die moeten echt gestoofd worden. Onrijpe handperen kan je wel stoven, alleen worden ze niet zo mooi rood als de stoofpeertjes. Er zijn diverse soorten stoofperen, maar de Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn toch wel de meest bekende soorten in ons land. De Nederlandse Gieser Wildeman is een klein peertje met bruine schil welke lekker zoet is met een wat korrelig vruchtvlees. Deze peer kookt mooi roodbruin.

 

De Saint Rémy heeft een groene schil, is groter dan de Gieser Wildeman en heeft wat fijner vruchtvlees. Deze peer is minder zoet en wordt niet echt rood, meer lichtroze. Omdat deze peer groter is, moet je hem iets langer stoven. Ik heb voor dit recept de Saint Rémy gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook de Gieser Wildeman nemen.
De stoofpeertjes zijn vanaf september tot eind maart goed verkrijgbaar bij de groenteboer.

 

Stoofpeertjes zijn heerlijk bij wild, maar kunnen ook als nagerecht geserveerd worden. Serveer ze met ijs, slagroom, yoghurt, mascarpone of met een lekkere kaneel panna cotta.
Om een mooie rode kleur te krijgen, kan je de peertjes klassiek stoven in rode wijn of rode port. Ook bestaat er perenrood, een gekleurde suiker om de stoofpeertjes rood te krijgen tijdens het koken.

 

Meestal wordt er ook nog aardig wat suiker toegevoegd tijdens het stoven van de peertjes, ik heb in dit recept helemaal geen suiker toegevoegd. Het resultaat is een heerlijk peertje wat niet te zoet is, maar wel extra perensmaak heeft gekregen door het perensap. Heb er nog wel een kaneelstokje en een steranijs erbij gedaan en tjonge wat rook het lekker in de keuken zeg.

 

En ik heb nog twee heerlijke stoofpeer recepten voor jullie, namelijk deze mooie rode
Stoofpeertjes met mascarponemousse en deze Gouden stoofpeertjes. Probeer die ook eens.

 

 

Recept Stoofpeertjes gestoofd in perensap: