Ik heb al diverse recepten voor stoofpeertjes op de site staan, maar maak ze elke keer weer op een andere manier klaar. Deze keer zijn het stoofpeertjes met saffraan en kardemom geworden. Ik kwam op het idee omdat ik een tijdje geleden een saffraan en kardemom panna cotta gemaakt had en ik deze smaakcombinatie zo lekker vond. Waarom deze smaken niet gebruiken in een stoofpeertjes recept. Nou dat heeft goed uitgepakt, het zijn heerlijke peertjes geworden.

 

Stoofperen*

 

Er zijn handperen en stoofperen. Stoofperen kan je niet zo eten, die moeten echt wel gestoofd worden. Onrijpe handperen kan je wel stoven, alleen worden ze niet zo mooi rood als de stoofpeertjes. Er zijn diverse soorten stoofperen, maar de Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn toch wel de meest bekende soorten in ons land. De Nederlandse Gieser Wildeman is een klein peertje met bruine schil welke lekker zoet is met een wat korrelig vruchtvlees. Deze peer kookt mooi roodbruin.

 

De Saint Rémy heeft een groene schil, is groter dan de Gieser Wildeman en heeft wat fijner vruchtvlees. Deze peer is minder zoet en wordt niet echt rood, meer lichtroze. Omdat deze peer groter is, moet je hem iets langer stoven. Ik heb voor dit recept de Saint Rémy gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook de Gieser Wildeman nemen.
De stoofpeertjes zijn vanaf september tot eind maart goed verkrijgbaar bij de groenteboer.

 

Stoofpeertjes zijn ook heerlijk als nagerecht. Ik heb ze deze keer met hangop waar ik vanille door gemengd heb en met verkruimelde sesamkoekjes geserveerd.

 

En ik heb nog meer heerlijke stoofpeer recepten voor jullie, namelijk deze mooie rode Stoofpeertjes met mascarponemousse en deze Gouden stoofpeertjes. Probeer die ook eens.

 

Saffraan

 

Tja saffraan is toch wel de duurste smaakmaker van de wereld, gebruik daarom maar een klein beetje. Te veel is sowieso niet lekker, dan overheerst de smaak.
De combinatie saffraan en kardemom geven de peertjes een Midden-Oosterse smaak, wat wij zo lekker vinden. Het lijkt misschien vreemd, maar saffraan is heel goed te gebruiken in zoete gerechten.
Maak dit eens als je een speciaal etentje thuis hebt.

 

Tips:

 

Hangop is yoghurt die je laat uitlekken. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Als je hiervoor de dikke Griekse yoghurt gebruikt, is het wat sneller klaar. Ik heb er nog wat vanille(suiker) doorheen gemengd. Hoe je hangop maakt, kan je hier lezen.

 

 

Recept Stoofpeertjes met saffraan en kardemom: