Het belooft een mooi weekend te worden… tijd voor heerlijk zelfgemaakt ijs. Dit is een hele simpele manier om het lekkere stracciatella ijs zelf te maken. Het bijzondere aan dit ijs is de combinatie van texturen: de romigheid van het ijs en de knapperigheid van de chocolade. Dit stracciatella ijs of gelato is zo’n eenvoudig recept dat iedereen het kan maken. Het wordt niet op de originele Italiaanse manier gemaakt, maar op mijn eenvoudige manier. Met slechts 5 ingrediënten en 10 minuten om het in elkaar te flansen, maak jij thuis zelf ook dit verrukkelijke ijs. Je moet helaas wel een paar uur geduld hebben, omdat het nog moet bevriezen in de vriezer.

 

Gelato alla Stracciatella

 

Stracciatella ijs werd in 1961 in Bergamo gemaakt door patissier Enrico Panattoni.
Enrico was van Toscaanse afkomst, hij was in de jaren veertig naar Bergamo geëmigreerd. Daar opende hij de bekende patisserie “La Marianna“.
De specialiteit van hem was Fior di Latte-gelato (ijs gemaakt van melk). In 1961 deed Enrico een experiment en creëerde een nieuwe ijssmaak.
Tijdens het karnen van Fior di latte voegde hij een dosis gesmolten pure chocolade toe. Het kloppen van de vriezermessen “hakte” de chocolade in stukken terwijl deze stolde.

 

IJs maken zonder ijsmachine

 

Nu ga ik jou vertellen hoe je eenvoudig thuis stracciatella ijs kunt maken, ZONDER ijsmachine. De basis voor dit simpele ijs gemaakt zonder ijsmachine is slagroom en gecondenseerde melk. Voor extra vanillesmaak heb ik nog de zaadjes van een halve vanillepeul toegevoegd. Je kunt ook vanille-extract erdoor mengen.
Je klopt de slagroom met vanille stijf, mengt daar de gecondenseerde melk door en klop het wederom stijf. De chocolade likeur geeft extra smaak aan het ijs en zorgt ervoor dat het ijs niet te hard bevriest. Alcohol bevriest namelijk (bijna) niet, waardoor je heerlijk zacht ijs krijgt.

 

Op deze manier heb ik ook deze zalige ijssoorten gemaakt:

 

Irish Coffee ijs
Limoncello ijs
Karamelijs met zout en pecannoten
Key lime pie ijs
Ruby chocolade ijs
Roomijs met dronken rozijnen, chocola en walnoten
Stroopwafelijs

 

Chocolade

 

Traditioneel wordt het chocolademengsel direct in het ijs gegoten vlak voordat deze uit de machine komt. Terwijl de stroom warme chocolade het koude ijs raakt, stolt het tot een lint; als het lint bevriest begint het in grote en kleine scherven te breken. Stracciatella komt van het Latijnse woord stracciare, wat scheuren of scheuren betekent.
Ik heb fijngehakte chocolade door het ijsmengsel gemengd.
Ik raad je aan om de chocolade fijn te hakken met een mes of te raspen.
In het stracciatella ijs moeten stukjes chocolade aanwezig zijn maar ook zeer fijne vlokken, bijna een poeder, die zich vermengen met het wit van het ijs.

 

 

Recept Stracciatella ijs: