Hubbie is gek op Stroganoff, hij en ik bereidde dat vroeger aan tafel in het restaurant van mijn ouders. Dat waren nog eens tijden! Dus als ik hem echt verwennen wil, maak ik een steak met Stroganoff. Maar voor een doordeweekse dag zijn deze Stroganoff gehaktballetjes met rijst een mooi en lekker alternatief.

 

Stroganoff

 

Er bestaan diverse ‘originele’ recepten voor een Stroganoff saus en dit is mijn ‘originele’ recept. Zo maakte ik het al heel veel jaren geleden in het restaurant en doe het nog steeds.
De Boeuf Stroganoff zou uit Rusland komen en is genoemd naar de Familie Stroganov. Origineel bestaat de saus slechts uit ui, zure room en mosterd. Later kwam hier tomatenpuree, paddenstoelen, paprika en hamreepjes bij. En natuurlijk wordt de saus afgeblust met vodka. Dit heb ik deze keer niet gedaan, dan kan je het gerecht ook maken voor de kinderen.

 

Als paddenstoelen heb ik kleine beukenzwammetjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook de witte champignons gebruiken en deze in dunne plakken snijden.
Het is een hele waslijst aan ingrediënten geworden, maar ja als je de saus zelf maakt heb je het een en ander nodig. Gebruik alsjeblieft geen kant-en-klare saus, als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je niet meer anders.
Natuurlijk zijn deze gehaktballetjes ook lekker met pasta.

 

Tips:

 

Kippengehakt is vrij nat van zichzelf, ik maak het daarom nooit aan met een ei. En het handigste is om deze balletjes in de oven te garen. Dan heb je maar twee pannen op het vuur, eentje om de rijst te koken en de andere om de saus te maken.

Deze Zoetzure gehaktballetjes met rijst is ook een heerlijk gerecht. Probeer dat ook eens, ik denk dat de kinderen dit wel lekker zullen vinden. Gehaktballetjes en zoet doet het altijd goed bij ze, nietwaar?

 

 

Recept Stroganoff gehaktballetjes met rijst: