Dit is mijn versie geworden van de Surinaamse bami uit het boek Power Queens: Culinair de wereld delen. Het is Surinaamse bami met kip geworden. Natuurlijk heb ik er weer mijn eigen twist aan gegeven. Ik heb een zoetzuur van komkommer* gemaakt erbij en baka bana gebakken. Ook de kipkarbonades staan niet in het recept van het boek, die leken met wel lekker bij deze bami.

 

Surinaamse keuken

 

De vierkante Maggiblokjes die gebruikt worden in de Surinaamse bami zijn te koop bij een toko of supermarkt. Het is een heerlijke Surinaamse bami geworden, ik vind het alleen wel een beetje zout geworden met de Maggiblokjes en ketjap. Volgende keer iets minder erin doen. Vooral de 5-spices geven de bami een heerlijke smaak.
De bami wordt niet gemaakt van mie, maar van spaghetti. Ik heb volkoren spaghetti gebruikt. Tegenwoordig vind je allerlei soorten spaghetti, meergranen, van spelt, gemaakt van linzen en glutenvrije. Dus als jij wat bewuster wilt eten, is er keuze genoeg in deze pasta.

 

Ik was niet zo bekend met de Surinaamse keuken, maar vind het wel leuk om deze te ontdekken.

 

De baka bana wordt gemaakt van bakbanaan, deze vind je in de grotere supermarkten of toko’s. Het is dus geen gewone banaan, maar een veel grotere banaan met een hoog zetmeelgehalte. Deze wordt in tropische landen gebakken gegeten in plaats van onze aardappelen. Deze bananen zijn ook lekker om banaanchips van te maken.
Het baka bana** (gebakken banaan) recept vind je hier. Je kunt het ook maken als nagerecht na deze heerlijke Surinaamse bami.

 

 

Recept Surinaamse bami met kip: