Als je onverwacht eters krijgt en je wilt snel een lekker nagerecht bereiden, maak dan deze syllabub met Limoncello en citroen. Een snel te maken toetje wat toch heel erg feestelijk is. Breng het op smaak met wat jij lekker vindt, ik heb er een frisse citroensmaak aan gegeven door de toevoeging van citroenrasp en sap en die lekkere Italiaanse citroenlikeur Limoncello.

 

Syllabub

 

Het nagerecht syllabub is in de 16e eeuw ontstaan in Cornwall (Verenigd Koninkrijk). Het is niets meer dan opgeklopte slagroom met wijn of cider. Het eerste recept van syllabub was eigenlijk een mix van melk met cider. Daarna is het ontwikkeld tot wat wij nu kennen.
Het wordt vooral gemaakt van slagroom en sherry, maar ik heb er mijn eigen twist aan gegeven.

 

Je kunt syllabub ook heel goed gebruiken om er een trifle van te maken, dit is ook al zo’n typisch Engels dessert. Of serveer het met lange vingers, daar kan je dan het roommengsel lekker mee oplepelen.

 

Het is een belachelijk makkelijk te maken toetje. Ik zag het voor het eerst op TV toen Nigella Lawson het recept ervoor maakte. En sindsdien wilde ik het maken, maar het was er nooit van gekomen. En toen op een zondag manlief vroeg; ‘geen toetje vandaag?’ heb ik dit snel in elkaar geflanst. Het kwam natuurlijk heel goed uit dat ik toevallig slagroom in de koelkast had staan. En dat ik nog een paar citroenen in huis had en een fles zelfgemaakt Limoncello in de vriezer had liggen. Zo is deze combinatie ontstaan.

 

Limoncello

 

Die Limoncello had ik dus zelf gemaakt. Je vindt het recept ervoor hier. Dit is ook al zo makkelijk te maken, maar met een fantastisch resultaat. Het enige wat je ervoor nodig hebt is geduld. De citroenschillen moeten namelijk een maand in de alcohol trekken voor de smaak. Ik had een grote hoeveelheid gemaakt en heb daar een hele zomer plezier van. Gooi een fles in de vriezer en je hebt een heerlijk drankje voor een warme zomeravond.

 

Tips:

 

Hoe vetter de slagroom (min. 30% vet), hoe steviger het dessert zal worden.

Je kunt dit toetje zo zondig maken als je zelf wilt. Wil je iets minderen met de calorieën, gebruik dan half slagroom half Griekse yoghurt.

En nog zo’n heerlijk toetje is dit Fluweelzacht limoendessert in een glaasje.

 

 

Recept Syllabub met Limoncello en citroen: