Serveer eens tijdens een speciaal etentje thuis een tartaar van rode biet in plaats van een runder tartaar. Erg fijn om te serveren als je vegetariërs of zelfs veganisten aan tafel hebt. Je bereid alles ver van tevoren en op de avond zelf hoef je alleen maar het tartaartje samen te stellen. Hoe fijn is dat tijdens een diner.

 

Rode biet

 

Als je rode bieten poft (gaart) in de oven in een aluminiumpakketje dan wordt de bietensmaak nog intenser en zoeter. En het voordeel is dat het bietje niet zo ‘nat’ is als de voorgekookte bietjes die je kunt kopen in de supermarkt of de groenteboer.

 

Afhankelijk van de grootte van de bietjes en of het een zomer of winterbietje is, is de gaartijd in de oven tussen de 60 en 90 minuten. Check na 60 minuten of ze al gaar zijn, door met een scherp te prikken door de folie in het bietje. Dan voel je vanzelf of ze zacht zijn of niet.

 

Je kunt de bietjes op deze manier een tot drie dagen van tevoren alvast garen. Als ze afgekoeld zijn, kan je de schil ervan afwrijven en dan kan je ze goed verpakt in de koelkast enkele dagen goed bewaren.

 

Truffeltapenade

 

Tapenade gemaakt van paddenstoelen en truffel heet het, maar er komt maar heel weinig truffel aan te pas. Toch had ik het in mijn kop om de bietjes aan te maken met deze tapenade. Het heeft op zich wel een lekkere smaak, maar het is natuurlijk wel misleidend om het truffeltapenade te noemen. Er zullen wel tapenades bestaan die meer truffel bevatten denk ik. Ik vond het trouwens wel een spannende combinatie met de bietjes. Het versterkt de aardse smaak van de bietjes. Omdat er paddenstoelen zitten in de tapenade heb ik er gemarineerde paddenstoeltjes bij geserveerd.

 

Beukenzwammetjes

 

Deze gemarineerde beukenzwammetjes kan je ook dagen van tevoren bereiden. Erg fijn toch? En hoe langer je ze marineert, hoe meer smaak ze opnemen. Ik heb wat zuur en zoet in de marinade gedaan, zodat dit goed samengaat met het aardse van de bietjes en tapenade. Voor mij is het een geslaagde combi geworden.

 

Tip:

 

Ik heb kleine blaadjes Oost-Indische kers gebruikt om het tartaartje te garnalen. Als je dit niet kunt vinden, gebruik dan hele kleine blaadjes sla, waterkers of groene kiemgroenten.

 

 

Recept Tartaar van rode biet: