Tarte Tatin van Cherrytomaatjes

Omhul sappige cherrytomaatjes in knapperig, goudkleurig deeg en maak deze adembenemende hartige versie van de klassieke Franse tarte tatin. Weet je waar ik de komende maanden mijn oog op heb? Op zomerse gerechten! In deze dagen voordat verse tomaten op hun hoogtepunt zijn, kunnen we de oven gebruiken om hun perfecte zoetheid op ons bord te lokken, gecombineerd met rijk bladerdeeg, want waarom niet? Het aanbod van vandaag is een eenvoudig recept voor omgekeerde tomatentaart, oftewel Tarte Tatin van cherrytomaatjes. Heerlijk voor het avondeten, voor een brunch in het weekend of voor een lange vrijdaglunch met een glas wijn.

Tomaatjes

Gebruik wel lekkere rijpe tomaatjes voor deze hartige taart. Sweet of tasty cherrytomaatjes, Romaatjes of honingtomaatjes zijn een goede optie. Hoe rijper en lekkerder de tomaatjes zijn, hoe lekkerder de taart wordt natuurlijk.

Bladerdeeg

Tegenwoordig kan je een rol verse bladerdeeg kopen in de supermarkt. Deze zijn superhandig voor het maken van deze hartige taart.
Maar de blaadjes bladerdeeg uit de vriezer kent meer variaties, zoals met roomboter, volkoren of vegan.

Maken

Je hebt een ovenschaal of ovenbestendig koekenpan van 24 centimeter nodig. Ik zou geen gietijzeren koekenpan gebruiken, de zuurgraad van tomaten gaat niet goed samen met het gietijzer.
Om dit zeer recept voor tomatentaart te maken, begin je met het toevoegen van vet aan de pan. Dit is waar al het goede begint. Ik hou van roomboter voor smaak.
Voeg knoflook, tijm, honing en balsamicoazijn toe voor extra smaak.

Vouw het bladerdeeg open en rol het lichtjes op een met bloem bestoven aanrecht, zodat het aan alle kanten ongeveer een halve centimeter uitsteekt. Prik er met een vork gaatjes in en leg ze over de hete tomaten in de hete pan.
De randen van het bladerdeeg stop ik in de ovenschaal of pan.

Bak dan in de hete oven totdat het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
Het omkeren van een tomaten tarte tatin is één deel timing tot drie delen lef. Laat de taart vijf minuten buiten de oven rusten. Haal een mes langs de rand van het bladerdeeg om eventuele stukjes die aan de pan vastzitten los te maken. Plaats een schaal of groot bord op de hartige taart en haal diep adem: FLIP!
Til de koekenpan voorzichtig en langzaam op en schep eventuele tomaten die aan de pan zijn blijven plakken terug op het deeg.

Andere tarte tatin recepten:

Rabarber tarte tatin
Tarte tatin van sjalotjes
Witlof Tarte tatin
Tarte Tatin van rode bietjes
Klassieke Tarte Tatin met appel
Tarte tatin van mandarijntjes

Tips:

  • In plaats van balsamicoazijn kan je rode wijnazijn gebruiken.
  • Serveer het eventueel met een lekkere groene salade.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Tarte Tatin van cherrytomaatjes:

Tarte Tatin van cherrytomaatjes. Tarte Tatin hoeft niet zoet te zijn, je kunt ook een hartige maken zoals deze gemaakt van cherrytomaatjes.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg
  • 20 cherrytomaatjes
  • 50 gr roomboter + iets extra
  • 25 gr pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 el (gedroogde) tijm
  • 3 el honing
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el bloem
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Laat het bladerdeeg eventueel ontdooien.
  • Spoel de tomaatjes schoon, dep ze droog en halveer ze.
  • Schik de tomaatjes met de snijkant naar beneden in een platte ronde ovenschaal.
  • Verhit in een pan de boter met de pijnboompitjes, knoflook, tijm, honing en azijn. Voeg wat peper en zout uit de molen toe. Giet de hete boter in de ovenschaal over de tomaatjes.
  • Rol met wat bloem het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de ovenschaal.
  • Leg het deeg op de tomaatjes in de ovenschaal en vouw het overtollige deeg erin.
  • Maak in het midden van het bladerdeeg een klein (stoom)gaatje.
  • Bak de tarte tatin ongeveer 25-30 minuten goudbruin in de hete oven.
  • Als de taart klaar is haal je deze uit de oven en laat nog 5 minuten staan.
  • Leg een groot bord op de ovenschaal en draai alles in een keer voorzichtig om.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating