Manlief was jarig en wilde tapas eten op de avond dat de kinderen kwamen. Eerst wilde ik tapas bestellen, maar ik had toch maar besloten om ze zelf te maken. Het is altijd een hele klus om een tafel vol verschillende hapjes te maken, maar het is zo fijn als iedereen zit te smullen. Ik had nog een longhaas in de vriezer liggen en die wilde ik ook gebruiken. Daar heb ik deze heerlijke Tataki van longhaas van gemaakt. Het waren dus Spaanse tapas en Japanse hapjes.

 

Tataki

 

Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vis of vlees bijna rauw wordt geserveerd. De vis of het vlees wordt een hele korte tijd geroosterd en daarna gemarineerd en in dunne plakjes gesneden. Het kan verder nog op smaak gebracht worden met gember, sesam, sojasaus, etc.
Het vlees kan op de barbecue, in een grillpan of in een gloeiendhete pan gegrild worden. Je kunt het warm maar ook koud serveren. Beef Tataki is super lekker en helemaal niet moeilijk om te  maken.

 

Longhaas

 

Onglet oftewel longhaas was een vergeten vleessoort, maar is helemaal terug van weggeweest. Het is een V-vormige spier van een rund die de longen laat bewegen. Dit spiervlees heeft een behoorlijk grove structuur en is redelijk gemarmerd, daarom heeft het zoveel smaak. Mits goed bereid is de longhaas een heerlijk mals en sappig stuk vlees.

 

De longhaas bestaat uit twee lange repen vlees welke bij elkaar worden gehouden door een membraam (dikke vlies). Dit vlies moet wel verwijderd worden, vraag het jouw slager te doen. Of snijd het membraam er zelf uit, neem hiervoor een vlijmscherp vleesmes en snijd hiermee langs het membraam. Probeer het vlees er zo mooi mogelijk vanaf te snijden aan beide kanten. Nu houd je twee lange haasjes over.
Mocht er toch nog wat vlees op het membraam is blijven zitten, snijd dit eraf en maak er een lekkere steak tartare van.

 

Het is belangrijk dat je de longhaas rood of medium rare bereidt, dan is deze steak het lekkerst. Snijd het vlees tegen de vleesdraad in, zo blijft het vlees het lekkerst (anders is het taai). Je kunt longhaas niet bij elke slager vinden, ik bestel het altijd online.

 

Erbij

 

Bij de Tataki kan je lenteui, ingelegde rode ui, komkommerblokjes, ingelegde zoetzure rammenas, wakamé, sesamzaadjes, koriander en mihoen serveren. Ik heb er ook nog fijngesneden knoflookstengels bij geserveerd voor extra smaak.

 

Tips:

 

Serveer het niet ijskoud, maar laat nog even op kamertemperatuur komen.

Ben jij ook zo gek op longhaas? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou, wat dacht je bijvoorbeeld van deze Tagliata van longhaas, Stokbrood met longhaas en peterseliesalsa of Mini Taco Tubs gevuld met Burrito Longhaas?

Extra nodig: kernthermometer

 

 

Recept Tataki van longhaas: