In de foodybox van Kroon op het Werk zaten gemarineerde tempeh blokjes van BOON. Daar moest ik natuurlijk iets lekkers van maken. Het is natuurlijk een vegetarische maaltijd geworden. Deze tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen is een heerlijke en gezonde maaltijd.

 

Tempeh

 

Tempeh is een blok samengeperste gefermenteerde (soja)bonen. De tempeh blokjes van Boon worden gemaakt van witte bonen.
De bonen worden geweekt en gekookt en daarna gemengd met een schimmel waardoor het gaat fermenteren. Dit wordt dan in blokken geperst. Klinkt misschien niet zo appetijtelijk, maar geloof me als je ze marineert of op smaak brengt heb je een geweldige vleesvervanger. Boon heeft de tempeh al in blokjes gesneden en gemarineerd voor je, ze zijn dus panklaar.
Tempeh zit vol voedingstoffen en is een goed eiwitbron, ideaal voor vegetariërs.
Daarnaast zit het nog vol met mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.

 

Zoals ik al schreef moet je tempeh wel op smaak brengen, het goedje heeft namelijk geen smaak van zichzelf. Snijd het in blokjes en bestrooi het met een lekkere kruidenmix of marineer het in een zelfgemaakte marinade naar smaak.
Bak het dan rondom goudbruin en crispy, heerlijk!

 

Rode rijst

 

Rode rijst is een langkorrelige aromatische droogkokende rijst met een rood vliesje. Oorspronkelijk komt deze rijst uit de Himalaya maar de rijst wordt ook in de Franse Camargue verbouwd en heet dan Riz rouge de Camargue. Rode rijst is dan ook een van de gezondste rijstsoorten die je kunt nemen.
Houd er wel rekening mee dat deze rijst wel 30-40 minuten moet koken. Om dit te versnellen, kan je de rijst een nacht laten voorweken in koud water.
Maar je kunt ook een andere rijstsoort nemen, als je deze rijst niet kunt vinden.
In mijn blog: Welke rijstsoorten zijn er, lees je nog veel meer over de verschillende rijstsoorten.

 

Beukenzwammetjes

 

Ik ben gek op beukenzwammetjes, ze zijn niet alleen erg decoratief op het bord maar hebben ook nog een lekkere nootachtige smaak. Natuurlijk kan je ook andere paddenstoelen gebruiken in dit recept.

 

Recept Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen: