Krokante tempura van asperges met een romige zoete chilisaus is gemakkelijk thuis te maken en in een mum van tijd klaar. Een snel en verslavend gerecht, wees erop voorbereid dat je dit vaker wilt maken. Tempura van asperges is lekker als lunch, voorgerechtje of als borrelhap. De truc voor een licht en knapperig beslag is om het vlak voor gebruik te mengen, de klontjes voegen karakter en textuur toe.

 

Tempura

 

Het Japanse gerecht tempura is gefrituurde ingrediënten. Het is superkrokant, maar ook super licht en luchtig. De verse ingrediënten worden door een dun beslag gehaald en daarna gefrituurd. Dit kan met allerlei soorten groenten zijn, maar het is ook lekker met kipreepjes, vis en garnalen. Hoe sneller je werkt, hoe beter. Snel een beslag maken (er mogen nog klontjes inzitten) en kort en snel frituren. Het beslag moet het liefst met ijskoud bruiswater of bier gemaakt worden, hierdoor wordt de tempura super krokant.

 

Je kunt voor tempura het beste een meelsoort gebruiken met weinig gluten. Er is ook speciaal tempura meel te koop. Of probeer het eens met rijstebloem. Een beetje bakpoeder erbij zorgt voor een extra luchtig beslag.

 

De olie die je gebruikt moet op hoge temperatuur verhit kunnen worden. Gebruik een plantaardige olie zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie.
Als je olie te heet is, zal de buitenkant van de tempura verbranden, maar de binnenkant niet gaar worden. En als de olietemperatuur te laag is, zal het langer duren voordat het knapperig wordt en zal het meer olie opnemen, waardoor het te vettig wordt.
Met een thermometer ben je een kei in frituren, neem dat van mij aan. Ze zijn goedkoop en elke cent waard.

Tempura van asperges

 

Asperges

 

In het recept worden verse witte en groene asperges gebruikt, je kunt ook alleen witte of groene gebruiken. Schil de witte wel eerst van tevoren. Als ze heel erg dik zijn, snijd je de asperges in de lengte doormidden. En als ze heel erg lang zijn snijd je ze nog doormidden. Je kunt ook aspergetips gebruiken, deze hoef je niet te schillen en zijn sneller gaar.

 

Tips:

 

Gebruik net genoeg ijskoud koolzuurhoudend water (of bier) om een beslag te maken. Dus giet niet gelijk alles bij de bloem, maar beetje bij beetje tot het beslag ongeveer zo dik is als pannenkoekenbeslag.

In plaats van asperges kan je ook courgette, sperziebonen, champignons of een andere groente gebruiken.
Of maak deze tempura van koolraap, courgettebloemen, aardappel of wintergroenten.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Tempura van asperges: