In de foodybox december van Kroon op het Werk zat een flesje Soy Topping van Saitaku. Dit is een Japanse stroperige sojasaus die ik natuurlijk graag wilde combineren met een Japans gerecht. Het is tempura van koolraap geworden. En deze zoet/zoute saus paste perfect het met zoete en knapperig van de koolraap.
Serveer deze tempura als een bijzondere borrelhap of als voorgerechtje.

 

Koolraap

 

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Anders dan de andere koolsoorten, groeit deze dikbuikige knol onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk een kruising tussen kool en knolraap.
Koolraap en knolraap worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee verschillende groenten. Koolraap heeft een ruwe groengele/paarse schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Net zoals diverse andere koolsoorten is het rijk aan vitamine.
Smaak: De gele, geurige knol heeft een zachte, zoetige en unieke aromatische smaak.
Verkrijgbaar: Oktober t/m maart.

 

Meestal zie je de koolraap voorgesneden in frietvorm in de supermarkt liggen. Ik heb er ook frietjes van gemaakt, maar heb deze zelf gesneden uit een hele koolraap. Van de stukjes koolraap die overbleven heb ik blokjes gesneden en daar deze Vegetarische slawraps met tempeh van gemaakt.
Koolraap kan je gekookt eten met een sausje, of maak er een lekkere soep of puree van.
Hier vind je ook nog een heerlijke Knolselderij koolraap currysoep of een Frittata met koolraap.

 

Ik heb hele grote frieten gesneden en de koolraap en heb ze daarom van tevoren 5 minuten gekookt. Laat ze dan goed afkoelen en dep ze droog voordat ze in het tempura beslag gaan.
Gebruik jij de voorgesneden koolraap frietjes uit de supermarkt, dan hoef je die niet voor te koken. Die zijn zo klein en dun, dat het wel lekker is om ze rauw te bakken. Dan heb je een tempura met een lekkere bite.

 

Soy topping

 

De Soy Topping van Saitaku is een lekkere zout/zoete, stroperige sojasaus. Je kunt het gebruiken over sushi, een poke bowl of bijvoorbeeld bij een tempura van groeten.
De stroperige saus is ideaal om mee te garneren of dippen. Het bevat minder zout dan sojasaus, zodat je gerecht beter tot zijn recht komt. Deze saus is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €2,99 (200 ml).

 

 

Recept Tempura van koolraap: