Toad in the hole is een typisch Brits gerecht. Het zijn verse worstjes welke in de oven worden gebakken in een soort Yorkshire pudding. Yorkshire pudding is ook al zo’n typisch Brits gerecht wat meestal bij de Sunday Roast geserveerd wordt. Ik wist niet hoe ik dit gerecht heb beste vertalen c.q. benoemen moest, dus heb ik het toch maar de naam Toad in the hole met uienjus gegeven. Heerlijk comfortfood voor een koude avond.

 

Toad in the hole

 

Het is een rare naam wat letterlijk vertaald ‘pad in het gat’ heet. Het wordt ook wel Sausage Toad genoemd, wat je weer kunt vertalen als worst in een gat. En als je het gerecht bekijkt is dit het eigenlijk ook. Worstjes in een gat, omringd door een hartig pannenkoekachtig deeg.
Toad in the hole wordt traditioneel met uienjus en met aardappelpuree geserveerd. Dit vind ik iets te veel van het goede, dus een lekkere groene salade erbij lijkt mij een betere optie.

 

Ik had het gerecht nog nooit gemaakt en vond het daarom wel spannend om te bereiden. Maar het is niet moeilijk om te maken. Het belangrijkste is dat je een uur van te voren het beslag maakt en koud in de koelkast zet. Doordat het koude beslag in de hete pan komt, gaat dit lekker rijzen. Dus wel even een uur van te voren in de koelkast zetten.
Ik heb zo’n fijne gietijzeren* pan, die zo van het vuur de oven in kan. Als jij dit niet hebt, bak de worstjes dan even aan in een pan en leg ze daarna in een ovenschaal en giet het beslag erbij.

 

Gebruik wel lekkere worstjes** of saucijzen voor dit gerecht. Die hoef je alleen maar even rondom goudbruin aan te bakken, ze garen verder in de oven.
Omdat ik verse worstjes met mozzarella en basilicum had gevonden in de AH, heb ik ook nog vers gehakte basilicum in het beslag verwerkt. Nou dat was een lekkere combi geworden moet ik zeggen.

 

En er stond nog een restje rode wijn op het aanrecht, dit heb ik in de uienjus verwerkt en dat was ook een groot succes. Laat de rode wijn lekker inkoken, hierdoor verliest het de alcohol. Wil je geen rode wijn gebruiken, laat dit dan achterwege en gebruik alleen maar bouillon.

Heb je ook nog zin in een Engels toetje na? Probeer dan deze heerlijke Eton Mess.

 

 

Recept Toad in the hole met uienjus: