Ik zag mooi gekleurde tomaten bij mijn groenteboer liggen en heb die toen onmiddellijk gekocht. Ik had een bepaalde tomatensalade van chef Tom Kerridge in mijn hoofd om te maken. Toen ik de salade wilde maken, had ik het bepalende ingrediënt voor deze salade niet in huis. Dan maar iets anders verzinnen. Het is deze tomatensalade met warme knoflookdressing geworden en die is ook ontzettend lekker (al zeg ik het zelf).

 

Tomaten

 

Maak deze salade zomers als de tomaten op z’n lekkerst zijn. En neem vooral lekkere rijpe tomaten. Je zult de wat apartere soorten tomaten en/of de gekleurde tomaten bij je groenteboer vinden. Of misschien heeft jouw supermarkt ze ook wel liggen, koop ze dan gelijk voordat ze weer weg zijn. Het leukste is om verschillende maten en kleuren tomaten te nemen voor deze salade. De kleurtjes spatten dan van het bord.

En als de tomaten dan toch in de aanbieding zijn, maak er dan deze heerlijke Ketchup of  Zongedroogde tomaatjes van.

 

Sherryazijn*

 

De sherry-azijn is toch wel – samen met de knoflook – de smaakmaker van de dressing. Sherryazijn komt uit de Jerez de la Frontera streek in Spanje. Het heeft een hele speciale, iets zoete en nootachtige smaak. En zoals je al kunt raden wordt deze azijn gemaakt van sherry. Hoe langer de azijn op het vat kan rijpen, hoe donkerder het is en hoe meer smaak de azijn heeft.
Je kunt het niet vergelijken met andere soorten azijn en ik zou daarom toch wel aanraden deze sherry hiervoor te gebruiken.
En als je die fles dan gekocht hebt, kan je het gebruiken bij het maken van diverse dressings of sauzen. Je kunt er zelfs een soep mee op smaak brengen.

 

Nigellazaadjes**

 

Misschien ken je de Engelse tv-kok Nigella Lawson wel? Zij dankt haar naam aan de nigella zaadjes. Nigellazaadjes, uienzaad oftewel zwarte komijnzaad, zijn pikzwarte gedroogde zaadjes van de Nigella Sativa plant. Nigellazaad wordt veel in de Indiase keuken gebruikt om groentegerechten, naanbrood of chutneys op smaak te brengen. Door ze kort te roosteren in een droge koekenpan, krijgen ze nog meer smaak. Ze smaken een beetje naar ui en oregano.
De naam zwarte komijn is een beetje verwarrend, de zaadjes hebben namelijk niets met komijn te maken.

 

 

Recept Tomatensalade met warme knoflookdressing: