Deze trifle met frambozen en meringues is een echte klassieker. En het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk te maken is, maar je zet wel een fantastisch dessert op tafel.

 

Trifle

 

Een trifle is een Engels nagerecht bestaande uit meerdere lagen en geserveerd in een glazen kom waardoor je de laagjes mooi kunt zien. De onderste laag is cake met jam waar drank (zoete sherry) overheen gegoten wordt. Dan vers fruit of een jelly van fruit. Daarna de custard en dan een topping van slagroom. Je kunt er allerlei varianten op maken, cake vervangen door koekjes of brownies bijvoorbeeld. In plaats van custard een chocolademousse o.i.d. maken en de slagroom vervangen door mascarpone. Neem het fruit wat in het seizoen is en pas daar dan ook de jam op aan.

 

Natuurlijk kan je een trifle helemaal van scratch maken, dus zelf een cake bakken, zelf custard maken van eigelen en melk (of room) en zelf meringues maken. Maar ik heb deze keer voor de makkelijke weg gekozen. Heb de cake en de mini meringues zelf gekocht (haha) en custard gemaakt van melk en custardpoeder (van een pak van Koopmans) en deze extra op smaak gebruik met oranjebloesemwater. Misschien voldoet een hele dikke gele vla ook wel.
Meestal ben ik niet van de kant-en-klare producten, maar nu dient gemak de mens.

 

Het is een spectaculair nagerecht voor een speciaal etentje of met de feestdagen. Je zult hier echt mee scoren! Zeg nou zelf, is het geen plaatje?
Maak het een dag van te voren klaar en zet het afgedekt in de koelkast. Doe het verse fruit en de meringues er pas op vlak voordat je het gaat serveren.

 

Tips

 

In plaats van de zoete sherry kan je ook een likeur naar eigen smaak gebruiken. Gebruik hier dan iets minder van, want dit is natuurlijk veel sterker in alcohol dan de sherry.
Deze keer heb ik frambozen gebruikt, maar een ander soort fruit is ook erg lekker. Zo kan je bijvoorbeeld verse aardbeien (met natuurlijk dan aardbeienjam), of een ander soort rood fruit gebruiken.
In de herfst of najaar zullen verse vijgen of stoofpeertjes het ook goed doen in een trifle.
Die leuke glazen schaal heb ik in een kringloopwinkel gescoord. De schaal is 20 centimeter doorsnee en 10 centimeter diep.

Ik heb nog meer trifles op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze Schwarzwalder Kirsch Trifle. Probeer die ook eens.

 

 

Recept Trifle met frambozen en meringues: