Tuinbonen zelf vers gedopt zijn het lekkerst. Vooral als je ze dan niet te lang kookt, zodat ze nog lekker knapperig blijven. Dus als je een keer verse tuinbonen ziet liggen, koop ze dan en trek er even tijd voor uit om ze te doppen. Of laat de kinderen meehelpen, dit vinden ze leuk en dan waarderen ze deze groenten ook veel meer. Ik had Italiaanse burgers gemaakt, dus heb de smaak van de bonen hierop aangepast. Het zijn heerlijke tuinbonen met knoflook, rozemarijn en salie geworden.

 

In juni en juli zijn de Nederlandse tuinbonen volop te koop. Voor twee personen heb je ongeveer een kilo tuinbonen in de dop nodig. Als je ze koopt, let er dan op dat ze glanzen en stevig zijn. Open eventueel een boon om te checken of het pluis in de schil nog mooi wit en wollig is. Hieraan kan je zien dat ze vers zijn. Jonge kleine boontjes zijn het lekkerst.

 

De meeste tijd van dit recept zit in het doppen van de bonen. Dit doe je door met je duim op de bolle kan van de peul te drukken, hiermee open je ze en kan je de bonen eruit halen. Kook ze dan zo snel mogelijk om verkleuren tegen te gaan. Als je geen tijd of zin hebt om ze zelf te doppen, koop dan de diepvries tuinbonen. Deze zijn lekker vers ingevroren en hebben meer smaak dan de gekookte tuinbonen uit een pot.

 

Tuinbonen

 

Een heel ander recept met tuinbonen is deze heerlijke Risotto met garnalen en tuinboontjes. Probeer dat ook eens.