Deze Tulband met cranberries, chocola en hazelnoten is een echte traktatie met de feestdagen. Alle smaken van december zitten erin.
Je kunt de cake vullen met wat jij lekker vindt, neem bijvoorbeeld rozijnen of dadels in plaats van gedroogde rozijnen, pecannoten of walnoten en/of kaneelpoeder.
Ik heb geroosterde en fijngehakte hazelnoten gebruikt omdat ik die toevallig in huis had.
De cranberries, sinaasappelrasp en speculaaskruiden maken het wel Kerstachtig.

 

Tulband

 

Een tulband oftewel een Moskovische tulband mag eigenlijk niet ontbreken met de feestdagen. Een echte Moskovische tulband is toch iets anders dan een gewone cake. Het verschil zit em in de manier waarop het beslag gemixt wordt. Het wordt wel gemaakt met dezelfde ingrediënten als een ‘gewone’ cake of tulband.
Ik heb voor het gemak een gewone cake gebakken in een tulband bakvorm. En dit is ook een heerlijke luchtige en gevulde cake geworden.

 

De tulband bakvorm heeft zijn naam te danken aan de Oosterse hoofddeksel de tulband. Dit komt omdat de vorm een beetje op deze hoofddeksel lijkt.
Het is een cakevorm met een gat erin. Je hebt heel veel verschillende soorten tulband bakvormen, hier vind je een hele mooie selectie.

 

Vulling

 

Ik heb nu cranberries, chocola en hazelnoten gebruikt in deze cake, maar je kunt natuurlijk ook een andere vulling gebruiken. Het is wel belangrijk dat je een vulling gebruikt van gedroogd fruit. Zo kan je een tropische tulband maken met gedroogde ananas, mango en kokosblokjes. Of lekker klassiek met krenten en rozijnen.

 

Tips:

 

Gebruik een tulband van centimeter doorsnee.
Vet de vorm goed in en bestuif het licht met een beetje bloem (niet te veel bloem gebruiken)
Controleer altijd of de tulband gaar is, vaak heeft hij nog een paar minuutjes extra nodig. Komt een satéprikker er niet droog en schoon uit, laat de cake dan nog even in de oven.
Deze heerlijke Porter cake is ook in een tulband gebakken.

 

Recept Tulband met cranberries, chocola en hazelnoten: