Het Turks nagerecht Kenefe stond al heel lang op mijn to cook lijstje. Toen ik weer eens in een Turkse winkel was, zag ik een pak kadayif liggen. Heb dit gekocht om mezelf ertoe te zetten om het eindelijk eens te maken. We hadden het al eens gegeten in Turkije en ik was toch reuze benieuwd hoe het is om het zelf te maken. Eigenlijk viel mij de bereiding reuze mee.

 

Kenefe

 

Kenefe, Kunefe, Künefe of Kanafeh is een nagerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Het wordt gemaakt van kadayif – een soort dunne sliertjes gemaakt van filodeeg, engelenhaarnoedels noemen ze het – en witte kaas. Het gerecht wordt overgoten met een siroop. Vaak wordt het afgetopt met fijngehakte pistachenoten en geserveerd met kajmak. Kajmak lijkt een beetje op mascarpone. Al deze ingrediënten vind je in een Turkse winkel.

 

Alleen was ik vergeten de speciale jonge witte Turkse kaas voor dit gerecht te kopen. De kazen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: dil peyniri, taze kashar of lor. Het is een mozzarella achtige kaas, daarom heb ik het dus ook maar vervangen door mozzarella.

 

Het is dus een zoete knapperige taart gevuld met gesmolten kaas. Klinkt misschien vreemd, maar het is reuze lekker. Het wordt gebakken in de oven in een speciale ronde schaal. Ik heb het in een ovenschaal gebakken en dat ging prima.
De originele recepten zijn mierzoet, heb het aangepast naar een iets minder zoete variant en daar nog mijn eigen twist aan gegeven.
Serveer het wel warm, je wilt dat de kaas nog gesmolten is als je het eet.

 

Tips:

 

Oranjebloesemwater* vind je bij de Turkse winkel en ook bij de AH.
Kadayif** vind je in Turkse winkel.
De zoete dukkah*** heb ik zelf gemaakt, hier kan je het recept vinden.
Je kunt het nog serveer met een dot kajmak, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Waarschuwing: dan wordt het wel heel erg machtig!

Ben je gek op zoete en knapperige gerechten, probeer dan ook eens deze Baklava.

 

 

Recept Turks nagerecht Kenefe: