Deze Turkse bulgursalade Kisir stond al zo lang om mijn to cook lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik ben namelijk mijn voorraadkasten aan het opruimen en leegeten en wat bleek, ik had nog heel veel bulgur op voorraad. Goed excuus om deze mooie rode en pittige salade eindelijk eens te maken.
Een heerlijke salade voor een zomerse dag of bij de barbecue.

 

Turkse keuken

 

Ik heb best wel veel recepten uit de Turkse keuken of de Midden-Oosterse keuken op de site staan. Dat komt omdat ik gek ben op deze smaken. Vooral door het gebruik van de specerijen en verse kruiden.
Vooral door de kookboeken van Yotam Ottolenghi en Sabrina Ghayour ben ik in de ban geraakt van deze keuken. Ja ik moet wel bekennen dat je hiervoor dan veel specerijen in huis moet hebben, maar ja ik gebruik ze wel allemaal regelmatig dus dat is voor mij geen probleem. En verse kruiden heb ik volop in mijn tuin staan.

 

De meeste ingrediënten vind je tegenwoordig wel in de grotere supermarkten en zo niet ga dan eens een kijkje nemen in een Turkse winkel. Hier vind je deze specerijen en kruiden voor spotprijzen. Echt de moeite waard om er eens te gaan shoppen. En laat je in die winkel informeren over de producten, ze helpen je er graag bij.

 

Bulgur

 

Bulgur kan je natuurlijk kopen in de supermarkt, maar bij de Turk heb je heel veel verschillende soorten. Het is een voorgekookte tarwekorrel (durum, is een harde tarwe) die daarna wordt gebroken tot (fijne) korrels. Bulgur zit vol met vezels en voedingsstoffen en je kunt het in veel gerechten gebruiken. Bulgur wordt veel in Turkije maar ook in het Midden-Oosten gegeten. Zo wordt tabouleh gemaakt van bulgur. Het is een goede vervanger voor rijst of couscous. Als je de fijne bulgur neemt, is deze in een paar minuten gaar.
Ik heb diverse recepten met bulgur op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen. Zoek ze maar eens op.

 

Tips:

 

Ajvar* is een Turkse paprikapuree, je kunt dit o.a. bij de AH vinden. Ik heb de pittige gebruikt, maar pas op dit is echt pittig.
Pul biber** zijn chilivlokken, die zijn ook erg pittig!

 

 

Recept Turkse bulgursalade Kisir: