Speciaal voor mijn zusje Caroline die in Turkije woont en deze mosselen zo lekker vind heb ik voor jullie heerlijke Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi).  Serveer ze op een warme zomeravond koud als hapje bij een glaasje wijn. Dit is mijn variatie op het Turkse recept.

 

Turkse gevulde mosselen

 

Ook wij hebben deze heerlijke mosselen geproefd op onze trip naar Istanbul. We hebben daar sowieso lekker gegeten.
De populaire Turkse Midye dolmasi is een mosselgerechtje wat in de schelp geserveerd wordt. Deze mosselen worden dus gevuld met gekookte rijst wat op smaak gebracht wordt met 25 ui, krenten, tomatenpuree, ras-el-hanout, pijnboompitten, honing, verse groene kruiden en citroen. Het is een bewerkelijk klusje maar dan heb je ook wel iets bijzonders gemaakt.

 

Bereiden van mosselen

 

Mosselen koken is niet moeilijk, bovendien zijn mosselen snel klaar. Voordat je ze gaat koken, maak je de mosselen eerst schoon. Hoe je dat doet kan je hier lezen.

Je hoeft de mosselen niet te koken in heel zout water, in de schelpen zit nog wat zilte zeewater. Kook de mosselen met weinig vocht, een glaasje wijn, bouillon of water is al genoeg om de mosselen in te gaar te stomen.
Kook de mosselen wel op hoog vuur en met een deksel op de pan. En kook ze heel kort, zodra de mosselen openstaan zijn ze al gaar.
Kook nooit teveel mosselen tegelijk in een pan, verdeel het dan liever over twee pannen.
Als je ui of groenten wilt gebruiken bij het koken van de mosselen, snijd dit dan heel fijn.

Gooi het kookvocht van de mosselen niet weg, hiervan kan je een lekkere saus van maken of gebruik het als een basis voor een lekkere vis- of mosselsoep.
Zeef dit vocht wel goed, want er kan wat zand inzitten.

 

Tip:

 

Serveer je alleen maar gekookte mosselen (eventueel met frieten en sla erbij) reken dan op ongeveer 750 gram tot 1 kilo mosselen per persoon.

 

Recept Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi):