Een lekkere frisse dip uit Griekenland gemaakt van komkommer en yoghurt. De Griekse tzaziki maak je heel makkelijk en snel zelf. Ik vind het zoveel lekkerder dan de kant-en-klare van de supermarkten. Er bestaan heel veel recepten voor de Griekse tzaziki en dit is de mijne. Zal wel niet helemaal authentiek zijn, maar het is wel verdraaid lekker.

 

Tzaziki

 

Een yoghurt komkommersaus, die je vast wel eens gegeten hebt in Griekenland of een Grieks restaurant. De dip wordt gemaakt van een dikke (Griekse) yoghurt, komkommer, lekker veel knoflook, verse of gedroogde munt en/of dille, citroen en olijfolie. Deze dip wordt niet alleen in Griekenland gegeten, maar kent diverse variaties in de Middellandse Zee en Midden-Oosterse landen. En er is zelfs een Indiase komkommerdip welke Raita heet.

 

Het belangrijkste voor het maken van de tzaziki is dat je de komkommer goed laat uitlekken, anders krijg je een hele natte saus. En de yoghurt moet lekker dik zijn, je kunt eventueel zelf een hangop hiervoor maken. Dit doe je door yoghurt een paar uur te laten uitlekken in een schone theedoek in een zeef.
Je rasp de komkommer grof en doet dit in een zeef. Hierop strooi je zout wat het vocht uit de komkommer trekt. Dan dep je de komkommer goed droog of knijpt het in je handen droog.

 

Tzaziki wordt vaak bij gegrild vlees, souvlaki en gyros geserveerd. En het is ook lekker bij falafel, gegrilde groenten, als dip bij rauwkost, ciabatta of Turks brood.
Je kunt ook pitabroodjes met een pizzasnijder in punten snijden en deze met wat olijfolie in de oven of koekenpan bakken.

 

Tips:

 

Schil de komkommer niet, maar spoel hem wel schoon onder de koude kraan.
Gebruik een dikke yoghurt, dit kan een Griekse of Turkse yoghurt zijn of zelfgemaakte hangop zijn.
Als je de tzaziki een paar uur in de koelkast bewaart, krijgt de dip nog meer smaak.
Gebruik zoveel knoflook als jij lekker vindt.

 

 

Recept Tzaziki: