Ik had een fles rauwe verse buffelmelk gekregen van de buffelboer in ons dorp. Die melk is echt heerlijk om zo te drinken, maar ik wilde er iets speciaals mee doen. Wat kan je voor lekkers maken van buffelmelk? IJs natuurlijk! Wij zijn gek op ijs en daarom ga ik zelf een zalige vanille roomijs maken. Omdat de melk zo romig is, is dit ijs echt het lekkerste vanille-ijs wat ik ooit gegeten heb. Heerlijk romig met een volle vanillesmaak.

 

Ice ice baby

 

Ik maak graag zelf ijs, vind ik lekkerder dan de meeste ijssoorten uit de supermarkt. Nu bereid ik vaak ijs op een hele makkelijke manier waarbij je geen ijsmachine nodig hebt. Maar voor dit vanille roomijs heb je wel een ijsmachine nodig. Vanille roomijs maken op de traditionele manier, kost wat tijd en hiervoor heb je toch wel een ijsmachine nodig. Heb je die niet, dan heb ik nog heel veel lekkere andere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

 

Hazelnoten ijstaart
Ricotta ijs met honingraat
Aardbeien verveine ijsjes
Chocolade fudge ijsjes
Ruby chocolade ijs
Stroopwafel ijs
Banaan softijs in 3 minuten
Curaçaose kokosijs
Aardbeien hibiscus granita
Espresso granita met slagroom

 

Zelf ijs maken

 

De basis is een mengsel van melk, suiker, vanille, eigelen en slagroom. Ik heb dus die volle buffelmelk gebruikt, maar je kunt ook ‘gewone’ volle melk gebruiken. Ook heb ik echte vanille gebruikt, niet goedkoop maar wel super lekker.
De melk laat je eerst met de vanille trekken, dan gaat het warm bij de opgeklopte eigelen en dit gaat weer terug in de pan om verder te binden. Dit mengsel moet eerst afkoelen voordat je het kunt mengen met de opgeklopte slagroom. Neem hier dus wel de tijd voor.
Er zit in dit recept dus rauwe buffelmelk en rauwe eigelen in. Dit wordt wel verwarmd tot ongeveer 80˚C, waardoor het voor zwangere vrouwen, ouderen of kleine kinderen veilig is om te eten.

 

IJsmachine

 

Ik heb een hele oude en ouderwetse ijsmachine, maar hij doet het nog steeds goed. Het is een apparaat waarbij je een onderdeel eerst in de vriezer moet zetten voordat je er ijs in kunt maken. Moet dus wel altijd ver van tevoren bedenken dat ik ijs wil maken en dat ik die bak in de vriezer moet zetten. Maar zomers ligt het standaard in de vriezer en kan ik elk moment ijs maken.
Er bestaan heel veel soorten ijsmachines, ik mocht ooit eens een paar testen voor het AD. Hier vind je de testresultaten.

 

Extra nodig: ijsmachine en keukenthermometer

 

 

Zelf vanille roomijs maken: