Tomahawk steaks komen niet perse van het rund, maar je hebt ook heerlijke tomahawks van het varken. Het is eigenlijk twee dikke ribkarbonades aan elkaar. Een heerlijke varkenssteak die je ook goed op de bbq kunt grillen. Ik heb de varkens Tomahawk geglaceerd met miso en gegaard in de oven, nadat ik hem eerst gegrild heb in een grillpan.

 

Tomahawk

 

Een tomahawk steak is een ribeye steak met het bot er nog aan. Meestal wordt deze van het rund verkocht, maar je kunt ze dus ook van het varken kopen. Het is een hele dikke ribkarbonade zeg maar, met 2 botjes eraan die nog wat doorlopen. Het is super mager vlees maar er zit nog wel een lekker vetrandje aan. En dit vetrandje zorgt voor extra smaak aan het vlees.
Omdat het vlees zo mager is, moet je ervoor oppassen dat het niet te droog wordt. Belangrijk is daarom dat je een vleesthermometer gebruikt. Ik heb dit stuk vlees – na het grillen – verder gegaard in de oven. En daarbij de kerntemperatuur van 60 graden aangehouden. Dit mooie vlees kan je eigenlijk wel rosé (tot net gaar) eten, dan is het lekker sappig.
Als je zeker weet dat je goed varkensvlees hebt, is dit rosé helemaal geen probleem. Behalve dan als je zwanger bent of bejaarden te eten hebt, dan zou ik het niet doen.

 

Miso

 

Miso gaat heel goed met varkensvlees, daarom heb ik dit gebruikt voor deze tomahawk.
Zoals jullie misschien wel weten, ben ik gek op miso. Dit goedje heeft lekker veel umami en hier pimp je heel wat gerechten mee op.
Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Misschien ken je het wel van de bekende miso soep, maar met miso kan je nog veel meer doen.
Je hebt heel veel verschillende soorten miso, van licht naar donker, hoe lichter van kleur hoe lichter van smaak. Ik heb de rode miso gebruikt in dit recept.
Zoek bij de ingrediënten op miso en je zult verschillende recepten hiermee vinden, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Miso boter.

 

Recept Varkens Tomahawk geglaceerd met miso: