Deze varkenshaas met gegrilde groenten en mosterdsaus is een feestelijk gerecht. Serveer het tijdens een speciaal etentje of met de feestdagen. Ik heb een vijgen mosterdsaus bij de varkenshaas gemaakt en dit smaakte perfect bij het vlees en de gegrilde groenten.

 

Varkenshaas

 

De varkenshaas is het meest malse stukje vlees van een varken en daardoor ook het meest dure stukje vlees. Het is een lange malse spier die in de rug van het varken zit en bestaat uit een dikker gedeelte wat smal uitloopt. Voor dit recept heb je het mooie dikke stuk nodig, dit gaan we in medaillons (biefstukjes) snijden. Het voordeel van deze medaillons is dat het relatief snel klaar is.

 

Omwikkel het met een reep ontbijtspek en wikkel er een slagerstouwtje omheen. Als je dit niet kunt vinden, kan je ook een cocktailprikker gebruiken. Na het bakken verwijder je het touwtje of stokje van het vlees.
Als je een goed stukje varkenshaas hebt, kan je deze rosé bakken. Wil je zeker weten dat het vlees goed gebakken is, steek dan een vleesthermometer in de grootste medaillon. Als de kerntemperatuur tussen de 60 en 63˚C is.

 

Vijgen mosterd

 

De saus heb ik gemaakt met de biologische vijgen mosterd van Van Ton.
Een heerlijke mosterd met een zuurtje van de natuurazijn en een zoetje van de vijgen. Lekker bij een borrelplank, maar om lekker om er een dressing of saus van te maken. Je hoeft de mosterd alleen maar even op te warmen met zoveel water als jou goed lijkt, en je hebt een heerlijke vijgen mosterdsaus die het heel goed doet bij varkensvlees.
Deze biologische mosterd wordt gemaakt van alleen maar natuurlijk en biologische producten zoals vijgen (23%), mosterdzaad, natuurazijn, rietsuiker, zeezout, honing en kurkuma.

 

Geroosterde groenten

 

Ik heb er spruitjes, pompoen en rode ui bij geserveerd. Maar je kunt ook andere groenten roosteren in de oven, zoals pastinaken, (gekleurde) wortelen, zoete aardappelen, knolselderij, bietjes, aardperen, venkel, etc.
Ik zou deze hardere groentesoorten wel eerst van tevoren koken, anders duurt het heel lang voordat de groenten gaar zijn. Dit kan je eventueel een dag van tevoren al doen.

 

Zo kan je de varkensmedaillons ook alvast van tevoren snijden en in het spek rollen.
Bereid zoveel mogelijk van tevoren klaar, zodat je tijdens een etentje thuis niet te lang in de keuken staat.

 

Je kunt er verder nog een heerlijke aardappelpuree bij serveren.

 

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Varkenshaas met gegrilde groenten mosterdsaus: