Varkenshaas met Marsala en Zwarte Knoflook

Deze varkenshaas met marsala en zwarte knoflook bereid je voor een speciaal etentje. Erg lekker met feestelijke dagen of als je bijzondere gasten hebt. Ik heb twee grote en mooie dikke varkenshaasjes gekocht hiervoor, deze kan je dan in mooie dunne plakken snijden als het vlees gebakken is.

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook en vijgen gaan heel goed samen, daarom wilde ik deze combinatie nog een keer gebruiken voor een recept. Het zoete van de Marsala wijn past er ook prima bij. Vraag jouw slijter om deze wijn, dit heeft hij vast wel op voorraad. Je kunt een grote fles kopen en deze gebruiken voor nog meer heerlijke recepten.

Zwarte knoflook is heerlijk, het smaakt een beetje dropachtig en zoet. Ik heb diverse recepten hiermee op de site staan, zoek ze maar op onder zwarte knoflook. Deze Bruschetta met paddenstoeltjes en zwarte knoflook zijn ook zo lekker. Serveer die bij de borrel.

Marsala

Marsala wijn komt van de Italiaanse stad Marsala op het eiland Sicilië. Deze wijn kan je zo drinken, maar wordt meestal gebruikt bij het koken. Het heeft een behoorlijke alcoholpercentage, veel hoger dan normale wijn. Je kunt het een beetje vergelijken met een zoete sherry, port of Madeira. Dus als je geen Marsala wijn kunt vinden, gebruik deze dan als alternatief.
Marsala wijn heb je in diverse kwaliteiten en prijzen en van droog tot heel zoet. Je kunt het gekoeld drinken bij een kaasplankje of het zelfs gebruiken in een nagerecht. Maar ook heel erg lekker in sauzen zoals bij deze varkenshaas.

Tips:

  • Laat de varkenshaasjes minimaal twee uur marineren in de marinade, je kunt het ook de hele nacht in de koelkast laten marineren.
  • Gebruik zachte gedroogde vijgen voor dit gerecht. Als het hele grote zijn, snijd ze dan doormidden.
  • Ik heb heel veel oregano in de tuin staan, daarom heb ik dit gebruikt in dit recept. Je kunt het ook vervangen door basilicum of peterselie.
  • Serveer deze varkenshaas met een groene sla en gebakken aardappeltjes.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept varkenshaas met Marsala en zwarte knoflook:

Varkenshaas met marsala en zwarte knoflook. Als je eens iets feestelijks op tafel wilt zetten, maak dan dit heerlijke gerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 varkenshaasjes (à 325 gr)
  • zout
  • 8 teentjes zwarte knoflook
  • 12 gedroogde vijgen
  • 250 ml Marsala wijn
  • 1 el gezouten kappertjes
  • 12 zwarte olijven
  • 1 tak verse oregano
  • 2 klontjes roomboter

Instructies
 

  • Bestrooi de varkenshaasjes met zout en laat even liggen.
  • Snijd de zwarte knoflook in plakjes en de vijgen doormidden.
  • Meng de Marsala met de zwarte knoflook, vijgen, kappertjes, en zwarte olijven in een zipper diepvrieszak en doe de varkenshaasjes hierbij.
  • Laat minimaal twee uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm dan de oven voor op 160˚C.
  • Haal de varkenshaasjes dan uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bak de varkenshaasjes aan alle kanten goudbruin in een klontje boter in een koekenpan.
  • Giet de marinade erbij en zet de pan in de oven. Bak het vlees in ongeveer 20 minuten gaar. Gebruik eventueel een vleesthermometer om zeker te zijn dat het vlees gaar is (± 64˚C).
  • Haal de pan dan uit de oven en laat het vlees verpakt in aluminiumfolie nog vijf minuten rusten. Zet de pan met de marinade op het vuur en monteer de saus nog met een klontje boter.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel ze over vier borden. Lepel hierover de saus met de ingrediënten en garneer met een paar blaadjes verse oregano.

2 reacties

  1. Erg makkelijk te maken en super lekker. Dit gaan we vaker eten. Misschien zelfs een goede marinade voor spareribs.
    Kan ook met Madera (wijn).

  2. Hi Dieuwertje, wat leuk om te vernemen dank je wel. Met Madeira zal het ook erg lekker zijn. Met culinaire groet, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating