Deze varkensmedaillons met cranberrybietcompote is een niet te moeilijk hoofdgerecht voor de Kerstdagen. Je kunt de compote ruim van tevoren maken, die hoef je dan alleen maar op te warmen. De varkenshaasjes snijd je alvast in medaillons en je wikkelt het spek eromheen. En de aardappeltjes kook je ook de dag ervoor, zodat je op de avond zelf niet te veel werk hebt. Planning – en van tevoren bereiden – is het toverwoord met de feestdagen.

 

Varkensmedaillons*

 

De varkensmedaillons snijd je uit grote dikke varkenshaasjes. Koop daarom varkenshaas van het middenstuk zonder dun uiteinde, vraag jouw slager hierom. Wellicht kan hij ze ook in medaillons snijden voor je. Als de varkenshaas heel erg groot is, heb je er maar 2 nodig voor 4 personen. De stukjes vlees moeten net zo dik zijn als het ontbijtspek wat je eromheen wikkelt. Varkenshaas is een mooi stukje mals en mager vlees. Je kunt het zelfs een beetje rosé bakken. Bak het vooral niet te gaar, dan wordt het droog.

 

Rode wijn**

 

Gebruik een fruitige rode wijn voor dit gerecht. Vertel jouw slijter wat je gaat maken en vraag welke wijn je het beste hiervoor nemen kunt. Met deze wijn maak je ook de jus en je schenkt dezelfde wijn ook bij het gerecht. En wees niet bang er wijn in de compote zit, je kunt dit aan kinderen serveren. De alcohol in de wijn wordt er namelijk helemaal uitgekookt.

 

Jus***

 

Als je een jus bij dit gerecht wilt maken, ga je als volgt te werk: je haalt het vlees uit de pan als het gaar is. Leg dit op een bord en pak het in aluminiumfolie om warm te houden. Blus de pan af met een glas rode wijn. Laat dit inkoken. Schenk er dan 250 ml kippenbouillon bij en laat dit op hoog vuur inkoken tot je een mooie en lekkere jus hebt. Giet de jus door een zeef in een sauskom.

 

Tip:

 

Dit gerecht is lekker met gebakken aardappeltjes. Of maak er een heerlijke luchtige aardappelpuree of een lekkere knolselderijpuree (eventueel zonder de kaas) bij.

 

 

Recept Varkensmedaillons met cranberrybietcompote: