Mmmm, ik heb toch een heerlijk gerecht voor jullie. Als je van goed varkensvlees houdt, dan moet je deze varkensrack met abrikozen en paprikachutney eens proberen! Zulk lekker en mals vlees en met een heerlijke kruidige chutney erbij.

 

Iberico varkensrack*

 

Deze varkensrack komt van het Spaanse Iberico varken en is een prachtig braadstuk voor op de barbecue of in de oven.
Een varkensrack is al een delicatesse, maar vooral als het een Iberico varkensrack is. Door de notige en rijke smaak van dit vlees is het een waar feestje op het bord.
Het Iberico varken is een exclusief varkens ras uit het Middellandse Zeegebied. De vrije leefomstandigheden en de eikeltjes op het menu van deze varkens, proef je terug in het vlees. Het vlees heeft een hele andere kleur dan het varkensvlees wat je gewend bent, het is namelijk bijna zo rood als rundvlees. Dit is super goed en lekker varkensvlees voor de echte liefhebber!

 

Chutney

 

Ik had nog rijpe abrikozen in de fruitmand en een paprika in de koelkast liggen waar ik nodig wat mee moest doen. Zo is deze snelle chutney ontstaan die heerlijk smaakte bij het varkensvlees.
Een chutney is een smaakmaker wat uit de Indiase en Pakistaanse keuken komt. De basis is meestal fruit wat gekruid wordt met azijn, gember, mosterdzaad, uien, knoflook en peper(s). Om er nog meer smaak aan te geven kunnen ook specerijen zoals komijn, koriander en/of fenegriek toegevoegd worden. Om de chutney lang(er) houdbaar te maken wordt het gekookt in azijn en suiker. Dit geeft een scherpe maar ook zoetzure smaak aan deze saus.

 

De chutneys moeten meestal wel lang (in)koken, maar ik heb er een snelle versie van gemaakt. Deze chutney is heerlijk bij dit varkensvlees, maar ook bij lamsvlees, kip, vis van de grill of zelfs op een hamburger.
Deze chutney kan je ook met een ander soort steenvruchten maken, zoals bijvoorbeeld verse abrikozen, nectarines of kersen.

 

Tips:

 

Extra nodig: gietijzeren pan of ovenschaal. De gietijzeren pan kan in de oven, heb je deze niet bak het vlees in een bakpan en leg het vlees dan in een ovenschaal.

Dit mooie vlees kan je zelfs een klein beetje rosé serveren, dan is het super mals. Bak het daarom niet te lang, anders wordt het droog. Ik heb het vlees met 62°C uit de oven gehaald. De temperatuur van het vlees stijgt nog iets tijdens het rusten onder het aluminiumfolie.

 

 

Recept Varkensrack met abrikozen en paprikachutney: