Ben je gek op rode bietjes, dan is dit een heerlijk recept voor jou. Probeer hele grote verse rode bieten te scoren bij jouw groenteboer, pof deze in de oven en maak dan deze vega hamburger van rode biet. Deze keer geen samengestelde rode bietenburger maar een hele dikke plak gegrilde rode biet die als vegetarische hamburger fungeert. Rode biet op een hele bijzondere en lekkere manier geserveerd.

 

Vegetarische burgers

 

Tegenwoordig kan je allerlei soorten vegetarische hamburgers kopen in de supermarkten. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Je kunt ze van groenten, paddenstoelen, linzen, maar ook van kaas maken. Ik heb nog een paar heerlijke recepten hiervoor. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Courgetteburgers, Bhaji burgers van ui, Linzen en paddenstoelburgers, Portobello burgers, Aubergine halloumi burgers, Rode biet en bonenburgers of Wortel en courgetteburgers? Stuk voor stuk heerlijke burgers die jij zelf kunt maken.

 

Bieten

 

In de afgelopen Dutch Food Week, heb ik op de Thank a farmer day drie verschillende lokale boeren bezocht. Een daarvan was boer Martin van Zonneheerdt. Hij is vooral gespecialiseerd in gekleurde bieten en wortelen.
Bij hem zag ik hele grote krat afgekeurde bieten liggen en vroeg hem of ik er een paar mocht meenemen. Deze afwijkende maat bieten komen in een grote krat terecht en worden als veevoer verwerkt, ik vind dit zo zonde.

 

Die grote rode bieten heb ik eerst gaar gepoft in de oven. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.
Van het middelste dikke gedeelte van de biet heb ik deze dikke plakken gesneden. De rest van deze grote biet heb ik weer een heerlijke bietensalade gemaakt.
Van de gele biet heb ik dit heerlijke recept gemaakt: Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen.

 

En je kunt van nog meer groenten ‘steaks’ maken. Zoals bijvoorbeeld deze Knolselderijsteaks en/of Pompoensteaks. Mocht je geen grote bieten kunnen vinden bij jouw groenteboer, maak de burgers dan van knolselderij of flespompoen.

 

Tip:

 

Het recept van de ingemaakte rode* ui vind je hier.

 

 

Recept Vega hamburger van rode biet: