In deze tijd waarin voedselverspilling helemaal aan de orde is, vind ik het leuk om van niets iets te maken. Zo is aquafaba eigenlijk helemaal niets en toch weer alles. Je zult misschien denken aquafaba? Aquafaba is het dikke vocht wat in een pot kikkererwten zit. Je zult het waarschijnlijk achteloos door de spoelbak weg laten lopen, maar dit goedje is goud waard. Je kunt er namelijk heel veel lekkere dingen mee maken, zoals deze vegan chocolademousse met aquafaba.

 

Met slechts een paar ingrediënten maak je een goddelijke chocolademousse. Heel erg simpel en daarnaast ook nog eens vegan! Er komen geen melkproducten aan te pas. Chocolade porno, dat is het eigenlijk.

 

Aquafaba

 

De basis van deze mousse is dus aquafaba. Een ondergewaardeerd ingrediënt, maar nu niet meer! Nu jij weet wat je er allemaal van kunt maken, gooi je het nooit meer weg. En het voordeel is dat als je het opgevangen hebt, je het niet gelijk hoeft te verwerken. Zet het in een jampotje in de koelkast en maak een dag of een paar dagen later deze heerlijke mousse of iets anders ervan. En koud klopt het nog beter op, dus dat komt goed uit.

 

Dit goedje geeft een heerlijke luchtige en romige smaak aan de mousse. En dat gecombineerd met de rijke smaak van de chocolade geeft een verrukkelijk vegan nagerecht voor de chocolade liefhebber.

 

Ik gebruik meestal rietsuiker omdat ik dat lekkerder vindt. Rietsuiker lost alleen niet zo goed op in de aquafaba, maar ik vind dat niet erg. Het is lekker als er nog een beetje een ‘krokantje’ in de mousse zit.

 

Je hebt wel het dikke vocht nodig, in sommige potten of blikken zit waterig vocht en dat is helaas niet geschikt om te gebruiken. Ik koop altijd een hele grote pot kikkererwten bij de AH, die staan bij de Turkse producten. In deze pot zit genoeg vocht om deze mousse mee te maken.
Als je zelf gedroogde kikkererwten gaat koken, kan je het vocht hiervan ook gebruiken. Als het wat te dun lijkt, kook het dan in tot het de dikte van eiwitten heeft.

 

Je kunt aquafaba gebruiken om meringues, macarons, Ile flottante of cakes van te maken. Eigenlijk voor de meeste recepten waar eiwit in gebruikt wordt, kan je ook dit vocht ervoor in de plaats gebruiken. Je moet het alleen iets langer opkloppen dan eiwitten, maar dan heb je ook wat.

 

En van die kikkererwten kan je ook weer heerlijke gerechten maken zoals natuurlijk Hummus, Kikkererwten salade of Harissa zalm met gebakken zoete aardappelblokjes en kikkererwten. Op de site staan nog veel meer recepten met kikkererwten, zoek ze maar eens op.

 

Tips:

 

Gebruik wel een goed ontvette kom en garde om de aquafaba schuimig te kloppen.

Je kunt ook alleen chocolade gebruiken in deze mousse, dus de kokosmelk weglaten. Smelt de chocolade dan au-bain-marie. Hiervoor smelt je de chocoladestukjes in een glazen kom wat op een pannetje met heet (niet kokend) water. De kom mag het water niet raken.

 

 

Recept Vegan chocolademousse met aquafaba: