Het eeuwenoud Koreaans gerecht de bibimbap oftewel “gemengde rijst”, is gewoon witte rijst geserveerd met gebakken groenten, een gebakken ei en pittige smaakmakers. Ik heb nu asperges, paddenstoelen, wortel, sojaboontjes en avocado gebruikt. Hoewel de ingrediënten traditioneel worden gescheiden in kleurrijke secties in een kom, worden ze vlak voor het eten goed door elkaar gemengd, waardoor hun diverse en heerlijke smaken zich vermengen. Deze vegetarische bibimbap met groene asperges is een heerlijke variant op dit bekende Koreaanse gerecht.

 

Bibimbap

 

De Koreaanse bibimbap is een kom vol van smaken en texturen. Het populaire gerecht heeft meerdere oorsprongsverhalen en kent – net zoals kimchi – vele variaties. Je kunt diverse groenten die nog in de koelkast liggen, toevoegen aan een kom met overgebleven rijst en smaakmakers zoals bijvoorbeeld pittig-zoete gochujang en nootachtige sesamolie. Het is een leuke manier om alles tegelijk te bereiken: grillen of koken van de groenten terwijl je de rijst opwarmt en de eieren bakt in andere pannen. Je kunt alle groenten gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. Ik moet wel eerlijk zijn … het is een bewerkelijk gerecht, houdt daar rekening mee!

 

Bibimbap betekent letterlijk “gemengde rijst”, het is een van de beroemdste Koreaanse gerechten. Ik vind dat de gochujang saus cruciaal is om een Koreaans tintje aan deze rijstkom te geven, gebruik die daarom wel. Maar verder speel ik met verschillende groenten en breng ik de oesterzwammen op smaak met de gochujang. Dit geeft de oesterzwammen een heerlijke hartige smaak, waardoor je het vlees niet zult missen.

Vegetarische bibimbap met groene asperges

 

Tips:

 

Als je rijst van tevoren wilt bereiden, is het beter om dit in de vriezer te bewaren in plaats van in de koelkast. Gekoelde rijst kan taai worden.

Je kunt dit gerecht bijzonder gemakkelijk en snel maken als je de rijst en gekookte groenten klaar hebt staan. Bak de rijst en de groenten eventueel op in pannen. En bak in een andere pan de eieren.

Omdat de asperges nu in het seizoen zijn, heb ik deze gebruikt. Je kunt ook groene aspergetips of een ander soort groene groente gebruiken zoals boontjes, sugar snaps of peultjes.

 

 

Recept Vegetarische bibimbap met groene asperges: