Ben je gek op noedels, dan heb ik een heerlijk recept voor je, namelijk deze vegetarische noedelbowl met saté. Het is een vegetarisch gerecht, maar je kunt het ook maken met kipfilet, blokjes varkenshaas of tofu. Ik heb nu vegetarische kipstukjes gebruikt.

 

Noedels

 

Er bestaan heel veel soorten noedels. Van eiernoedels, woknoedels, ramen noedels, soba noedels, rijstnoedels en mie of mihoen. Ik heb nu udon noedels (udon noodles) gebruikt, omdat ik ze lekker vind. Udon noedels zijn iets dikkere, zachte noedels gemaakt van tarwebloem. Ze worden dus zonder ei gemaakt, daarom zijn ze zo mooi wit van kleur.
In Japan worden udon noedels vaak in lichte bouillons gegeten met daarop een topping. Je kunt udon noedels natuurlijk ook gebruiken in roerbakgerechten of in een Oosterse salade.

 

Saté

 

Ik was als kind al gek op saté, vooral als mijn vader dit maakte. Hij was een echte liefhebber van de Indonesische keuken en maakte vaak voor het gezin en alle vriendjes en vriendinnetjes die bleven eten, een complete rijsttafel.
Zijn heerlijke satésaus kan je ook vinden op de site.
Als wij een sateetje eten, maak ik dit meestal van varkenshaas of van kipdijfilets. Maar ik moet zeggen dat deze vegetarische kipstukjes een prima alternatief zijn. En veel sneller klaar, je mengt het namelijk even in de chili-knoflooksaus en roerbakt ze dan snel goudbruin.
Die chili-knoflooksaus heb ik bij AH gekocht en is van het merk Lee Kum Kee (LKK). Het is een heerlijke pittige saus met behoorlijk wat knoflook erin.

 

Zoetzuur

 

Een beetje zoetzuur is altijd lekker bij noedels. Ik heb het nu van wortelspaghetti gemaakt, maar je kunt ook geraspte wortel gebruiken of een andere groente zoals bijvoorbeeld komkommer. Ook lekker is een zelfgemaakte Atjar erbij.

 

Tips:

 

Je kunt het een en al van tevoren voorbereiden. Zo kan je de satésaus en het zoetzuur bijvoorbeeld al een dag van tevoren maken. Dit is het meeste werk van het gerecht.

Als groente kan je peultjes, sugar snaps, paksoi, boontjes of sojaboontjes erbij serveren.

 

 

Recept Vegetarische noedelbowl met saté: