Vegetarische Tom Kha Kai met Paddenstoelen

Tom Kha Kai is een Thaise romige en geurige soep met kokosmelk. Er kunnen nog allerlei soorten ingrediënten toegevoegd worden zoals paddenstoelen, bamboe, rode pepers en/of koriander. Kook er rijstnoedels in om er nog meer een gevulde maaltijdsoep van te maken. Deze Vegetarische Tom Kha Kai met paddenstoelen is een makkelijk en snel gerecht, ga het eens proberen. Je kunt voor deze soep allerlei soorten paddenstoelen gebruiken. Koop wat jij lekker vind of wat je kunt vinden in de aanbieding bij jouw groenteboer bijvoorbeeld.

Paddenstoelen

We gaan aan de slag met paddenstoelen en nemen onze smaken mee naar Thailand met een sudderende soep van zijdezachte kokosmelk, pittige rode chilipepers en heerlijk pittig citroengras. Als je ooit een Tom Kha Gai of Tom Kha Kai hebt geproefd, weet je hoe gebalanceerd en rijk deze soep kan zijn. Hij is perfect voor een warme dag, maar ook een koude dag.  Nou, ik maak mijn eigen versie van een Tom Kha Kai (meestal gekookt met stukjes kip) met hier en daar een paar aanpassingen aan de traditionele versie. Dus eigenlijk zouden we dit gewoon een ’champignon-kokossoep’ moeten noemen?

 Favoriete paddenstoel:  een mix. Vandaag gebruik ik drie verschillende paddenstoelen. We vullen de soep aan met shiitake, kastanjechampignons en wat oesterzwammen – ik ben dol op de textuur die hun geplooide onderkant biedt. Omdat er zoveel in deze soep zit – tussen het citroengras, de gember, de limoenblaadjes en de kokosmelk – dienen de paddenstoelen in dit recept vooral om de textuur te verstevigen. Dus eigenlijk kun je elke favoriete paddenstoel gebruiken. Ik denk dat het al lastig genoeg is om aan een aantal andere ingrediënten voor deze soep te komen, dus je hoeft je boodschappenlijstje met paddenstoelen niet te veel te overdenken.

Paddenstoelen schoonmaken : Veeg ze af met een vochtige doek om overtollig vuil te verwijderen. (Afspoelen onder water is niet nodig, omdat paddenstoelen net zo poreus zijn als een spons. Overtollig water dat ze absorberen, maakt hun textuur taaier tijdens het koken.)

Oosterse soepen

Of heb je liever een Wortelcurrysoep met korianderpesto vandaag?

Tips:

  • Als je de limoenblaadjes niet kunt vinden in jouw supermarkt, gebruik dan twee citroenstengels welke je kneust (erop slaan) met de achterkant van een koksmes.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Vegetarische Tom Kha Kai met Paddenstoelen:

Vegetarische Tom kha kai met paddenstoelen. Dit is een heerlijke en hartverwarmende Oosterse soep die ook nog eens vegetarisch is. Wie wil dat nou niet!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 700 ml paddenstoelenbouillon
  • 1 blikje (400 ml) kokosmelk
  • 3 cm verse gember, in dunne plakken
  • 1 rode peper
  • 2 citroengras stengels
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el veg. sojasaus
  • 1 tl palmsuiker
  • 200 gr oesterzwammen
  • 200 gr shiitake
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 2 winterpenen
  • 1 bosje koriander
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1 bakje kiemgroenten

Instructies
 

  • Breng in een grote (soep)pan de bouillon en kokosmelk samen met gember, hele rode peper, citroengras, knoflooktenen, vissaus en palmsuiker aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 10 minuten trekken.
  • Borstel of veeg (met keukenpapier) ondertussen de paddenstoelen schoon. Scheur of snijd de paddenstoelen in stukken.
  • Giet de bouillon dan af door een vergiet in een andere grote pan. De smaakmakers heb je niet meer nodig.
  • Doe alle paddenstoelen in de soep en laat dit op middelhoog vuur garen hierin.
  • Schil de wortelen en snijd deze met een spiraalsnijder in dunne slierten.
  • Voeg de 'wortelnoedels' toe aan de soep en laat nog even meekoken. Proef de soep, is deze voldoende op smaak? Zo niet dan kan je nog wat vissaus en/of suiker toevoegen.
  • Serveer de soep in kommen en garneer het met korianderblaadjes, lente-ui en kiemgroenten. Serveer er een lekkere naanbrood bij en je hebt een complete maaltijd.

4 reacties

  1. Er wordt vissaus in gebruikt maar de soep wordt aangekondigd als vegetarisch. Dat klopt natuurlijk niet. Misschien kan je de vissaus vervangen?

  2. Hoi Dorien, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het nu veranderd in vegetarische sojasaus. Er bestaat ook een vegetarische vissaus ben ik achter gekomen, dit heet Plaa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating