Vegetarische Wellington van wintergroenten

Ik heb een heerlijk en feestelijk recept voor jullie. Deze vegetarische Wellington van wintergroenten zal het goed doen als vegetarisch hoofdgerecht met de feestdagen. Je kunt het meeste van tevoren bereiden en op de avond zelf bak je de hartige taart in de oven. Zelfs de vleeseters zullen dit lekker vinden!

 

Wellington

 

Een Beef Wellington is oorspronkelijk een gerecht gemaakt van ossenhaas verpakt in een duxelle en bladerdeeg. Een bewerkelijk en luxe gerecht wat alleen op speciale gelegenheden bereid wordt. Maar behalve ossenhaas, wordt het tegenwoordig ook gemaakt met ander soorten vlees zoals varkenshaas of vis zoals zalm. En dan kan een vegetarische variant natuurlijk niet achterblijven. Zo is de Beet Wellington, gemaakt van rode bietjes, al erg populair. Ik heb er nu een pakketje van gemaakt met lekkere wintergroenten zoals winterpeen, pastinaak en boerenkool.

 

Groenten

 

Zoals hierboven geschreven heb ik winterpeen, pastinaak en boerenkool gebruikt. Daarbij natuurlijk een uitje en knoflook. Je kunt ook andere groenten gebruiken zoals zoete aardappel, pompoen, knolselderij en paddenstoelen. Ik zou wel stevige groenten gebruiken die niet te ‘nat’ worden. Hiervoor zijn de knolgroenten heel erg geschikt.

 

Smaakmakers

 

Als smaakmakers heb ik ook nog cranberries en walnoten gebruiken. En om het een extra feestelijke smaak te geven heb ik rozemarijn en 5-spices oftewel vijfkruidenmix gebruikt. Het is een Chinees kruidenmengsel wat je bij de grotere supermarkten wel kunt vinden. In deze specerijenmix zit o.a. kaneel, steranijs, kruidnagel en szechuanpeper. Heerlijke smaken die het in de feestmaand goed doen en dit gerecht net even iets speciaals geven.

 

Maken

 

Je snijdt de groenten in kleine blokjes en bakt dit beetgaar. Laat het mengsel dan goed afkoelen voordat je het bladerdeeg hiermee vult. Het oprollen* is even een truc, druk de groentemix goed stevig aan op het bladerdeeg en rol het dan voorzichtig op (zie foto’s gallery). Gebruik wel koud bladerdeeg, als het bladerdeeg warmer is wordt het te zacht om goed op te kunnen rollen. Dit kan je allemaal van tevoren alvast klaarmaken, dan hoef je op de avond zelf de Wellington alleen nog maar in de oven te schuiven.
Ik heb twee rollen gemaakt in plaats van een grote. Je kunt eventueel van overgebleven bladerdeeg sterretjes maken en dit op de rol plakken.
Vind je het lastig om een grote rol te maken, maak er dan kleine eenpersoons Wellingtons van.

 

Vegan

 

Als je vegan bladerdeeg gebruikt, is dit ook een vegan gerecht. Gebruik daarom ook olijfolie om het bladerdeeg in te smeren in plaats van een ei.

 

Erbij:

 

Ik heb er deze heerlijke cranberry compote bij geserveerd. Deze vegetarische jus is er natuurlijk ook lekker bij.
Verder kan je nog een groentepuree zoals deze pompoenpuree met beurre noisette en salie, pastinaakpuree met rozemarijn of paarse zoete aardappelpuree erbij serveren.

 

 

Recept Vegetarische Wellington van wintergroenten:

Vegetarische Wellington van wintergroenten. Deze Wellington van wintergroenten zal het goed doen als vegetarisch hoofdgerecht met de feestdagen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr wortel
  • 400 gr pastinaak
  • 200 gr boerenkool
  • 40 gr walnoten
  • 50 gr cranberries
  • olijfolie
  • 1 tl gehakte rozemarijn
  • 1 el 5-spices
  • peper en zout
  • 2 rollen bladerdeeg (à 270 gr)
  • 1 el boter
  • 1 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Pel en snipper de sjalot en knoflook. Schil de wortel en pastinaak en snijd de groenten in hele kleine blokjes.
  • Spoel de boerenkool en droog dit in een slacentrifuge. Verwijder de harde nerven en snijd de boerenkool klein. Hak de walnoten en cranberries grof.
  • Fruit de ui en knoflook aan in 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de wortel, pastinaak, boerenkool, rozemarijn, 5-spices, peper en zout toe en bak mee.
  • Laat het groentemengsel 10 minuten op een middelhoog vuur garen. Schep wel af en toe om. Voeg op het laatst de walnoten en cranberries toe. Zet het vuur uit en laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Rol een vel deeg uit over de bakplaat voorzien van bakpapier en lepel de helft van de vulling in het midden van het deeg. Druk het goed aan tot een rol.
  • Rol* voorzichtig op, druk met een vork de uiteinden dicht en bestrijk de rol met olijfolie.
  • Herhaal dit met de andere vel bladerdeeg.
  • Strooi het maanzaad erover en bak de Wellington in 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal het dan uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het voorzichtig met twee spatels op een schaal legt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating