Ik heb toch een heerlijk en feestelijk soepje voor jullie. Maak deze Venkel pastinaaksoep met sinaasappel voor een speciaal dinertje thuis of met de feestdagen. Een soepje met bijzondere en verfijnde smaken. Serveer het met gerookte eendenborstfilet, wat groen van de venkel en sinaasappelrasp.

 

Venkel

 

De venkelknol wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer. Wellicht komt het omdat je niet weet wat je ermee moet doen. Behalve in deze soep kan je het rauw eten in een salade, koken, stomen, bakken of stoven.
Venkel is een knapperige groente en heeft een lichte anijssmaak. Behalve dat het erg lekker is, is deze groente ook nog eens super gezond en goed voor onze darmen en maag. Om de venkelsmaak te versterken heb ik ook nog venkelzaadjes en Pastis in het gerecht verwerkt.
En sinaasappels en venkel gaan heel goed samen.

 

Pastinaak

 

De pastinaak was een vergeten groente maar heeft toch echt wel een comeback gemaakt. Je vindt ze in de herfst en winter zelfs in alle supermarkten. Het is een witte wortelachtige groente en het is familie van de winterpeen. De groente is een rijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt aardappelen heel goed vervangen door de pastinaak. Maak er een lekkere puree van of verwerk het in een soep. Geroosterd of in een stamppotje is deze zoete wortel ook erg lekker. Omdat de pastinaak ook een lichte anijssmaak heeft, heb ik ze gecombineerd met de venkel.
Als je een biologische pastinaak hebt gekocht, hoef je deze niet te schillen!

 

Topping

 

Als je de soep maakt voor een etentje thuis, is het wel leuk en lekker om de soep met een topping te serveren. Ik heb hiervoor plakjes gerookte eendenborstfilet gebruikt, deze heb ik in dunne reepjes gesneden zodat het wat makkelijker eet dan hele plakken. Daarnaast heb ik het groen van de venkel gebruikt en heb ik met een sambaltrekker wat schil van de sinaasappel getrokken. Je kunt ook met een hele fijne rasp wat sinaasappelschil raspen boven de soep voor een extra sinaasappelsmaak.

 

Tip:

 

Pastis is een sterke drank met een anijssmaak. Ik heb er een klein flesje van gekocht bij de slijter. In plaats van Pastis kan je ook andere anijsachtige dranken nemen zoals Pernod, Ouzo of Arak (mocht je daar toevallig nog een fles van in huis hebben).

 

 

Recept Venkel pastinaaksoep met sinaasappel: