Venkel wortelsalade met geitenkaas

Deze venkel wortelsalade met geitenkaas is heerlijk als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaaltijd op een warme dag. Ik heb een dressing gemaakt met een natuurazijn chili venkel van Tromp & Rueb wat ik mocht ontvangen in een Foodybox. Natuurlijk wilde ik bij deze azijn een salade met venkel maken. Het is een heerlijke combi geworden.

 

Natuurazijnen

 

De natuurlijke smaak van een beetje umami, zuur en bitter van de natuurazijn venkel*  is de heerlijke basis voor een dressing. Maar de licht pittige azijn doet het ook goed in een boemboe, currygerecht of om spareribs of barbecuevlees in te marineren.

 

Venkel

 

Venkel is een heerlijke groente, maar het wordt weinig gegeten en dat is jammer. De knol heeft een lekkere frisse smaak die iets weg heeft van anijs. Het is een gezonde groente die een goede werking heeft op onze darmen.
En het is een veelzijdige groente, niet alleen rauw verwerkt in een salade erg lekker, maar ook lekker om te stoven.

 

Koop wel een mooie witte stevige venkelknol. Als er nog wat groen aanzit, dan kan je dat mooi gebruiken als garnering en extra smaakmaker in je gerecht. Snijd de groene stelen er af en de bruine onderkant. Je kunt de knol in hele dunne plakken of in blokjes snijden voor een salade en in dikkere plakken of stukken om het te koken of te stoven.
Als je de venkel wilt koken, reken dan op een kooktijd van ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de grootte). Ik vind stoven een erg lekkere manier om venkel te bereiden.
Snijd de venkel hiervoor in kwarten en bak het aan in een pan met flink wat boter. Voeg dat een klein beetje witte wijn of bouillon toe en laat dan op laag vuur (met deksel op de pan) gaar stoven.

 

En ik heb nog meer venkelrecepten voor jullie, namelijk:
Risotto met venkel, dille en citroen
Roodbaarsfilet met venkelstamppotje en zeekraal
Prei, aardappel, venkelsoep met kervel

 

Tip:

 

Je kunt de koolzaadolie vervangen door olijfolie. Maar omdat ik op onze dagelijkse wandeling koolzaadbloemetjes had geplukt en in de salade had verwerkt, heb ik koolzaadolie in de dressing verwerkt.

 

 

Recept Venkel wortelsalade met geitenkaas:

Venkel wortelsalade met geitenkaas. Deze is heerlijk als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaaltijd op een warme dag. Serveer er dan brood bij.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • ½ rode ui
  • 4 el venkelazijn*
  • snufje zout
  • 1 zakje veldsla
  • 1 winterpeen
  • 1 venkel
  • 75 gr bramen
  • 200 gr verse geitenkaas
  • 4 el koolzaadolie
  • 2 el azijn*
  • 1 el honing
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de rode ui in dunne ringen en doe dit in een jampotje samen met de azijn en een snuf zout. Schud het potje goed en laat dan een kwartiertje trekken.
  • Dressing: meng alle ingrediënten met elkaar in een ander jampotje en schud dit goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Salade: Schil de wortel en snijd deze met een dunschiller in lange dunne repen. Snijd de venkel met een mandoline in hele dunne plakken.
  • Doe dit in een grote kom samen met de sla. Meng de dressing erdoor en verdeel dan de salade op de borden.
  • Verdeel de geitenkaasplakjes en bramen ertussen en bestrooi eventueel met eetbare bloemetjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating