Soms ontstaan recepten zomaar. Ik had nog een hele grote bos verse munt in de koelkast liggen. En zoals jullie misschien wel weten, blijft munt niet lang goed. Ik had deze bos gekocht omdat een vriend van ons in dry januari alleen maar muntthee dronk. Dus een heerlijk glas muntthee voor hem gemaakt, maar na een glas hoefde hij niet meer. Dan blijf je dus met zo’n grote bos zitten. Ik had ook nog wat koriander in de koelkast liggen en dit samen in de blender gegooid. Het is een heerlijke verse munt kruidensaus geworden.

 

Kruidensauzen

 

Ik ben gek op kruidensauzen gemaakt van verse groene kruiden. Heb daar zelf ook een blog over geschreven. Hierin vind je diverse groene sauzen van over de hele wereld. Deze verse munt kruidensaus is lekker bij vis, lamsvlees of op een salade. Het geeft het gerecht een frisse smaak. Mocht je nou niet van koriander houden (you love or you hate it), vervang dit dan door peterselie.

 

Groene kruiden wikkel ik meestal in nat keukenpapier in de koelkast. Hierdoor blijven ze iets langer goed, maar laat ze niet te lang liggen want voordat je het weet zijn ze bruin geworden en kan je ze niet meer gebruiken. Dat is jammer want die kruiden zijn niet goedkoop. Ik koop vaak grote bossen bij de Turkse winkel, hier zijn de kruiden toch wel een stuk goedkoper.

 

Mocht jij nog kruiden overhouden, maak er dan een lekkere kruidenboter van of verwerk ze in een groene kruidensaus.
Ik heb diverse kruidenboters op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze Dragonboter met mosterd of deze Dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel.
Verder kan je van verse kruiden een heerlijke olie maken, laat de kruiden een week trekken in olijfolie.
Dit geldt ook voor azijn, je kunt heerlijke kruidenazijn maken door de verse kruiden in een flesje azijn te stoppen. Tijm of rozemarijn zijn hier heel geschikt voor.
Mocht je trouwen heel veel rozemarijn over hebben, maak daar deze te lekkere Rozemarijnzout van.

 

 

Recept Verse munt kruidensaus: