Ik ontving een grote bos verse verveine van Tromp Aquafarming uit Lelystad. Dit bijzondere bedrijf combineert viskweek met gewaskweek. Het afvalwater van de vissen (forellen) wordt gebruikt als voeding voor de gewassen. Deze biologische boerderij teelt bijzondere groentes, fruit en kruiden die net even anders zijn. Zo ook de citroen verbena oftewel verveine. En hiervan heb ik een lekkere verveine siroop gemaakt. En met die siroop heb ik verveine fruitijsjes gemaakt voor onze kleindochters (en ons).

 

Verveine

 

Verveine ook wel citroen verbena of ijzerkruid genoemd is een heerlijk geurend kruid. Je kunt er een lekkere siroop van maken die je weer voor allerlei andere recepten gebruiken kunt. Het kruid heeft gezonde eigenschappen, zo is het rustgevend, bevordert de slaap, helpt tegen misselijkheid of bij hartkloppingen en het werkt verkwikkend en ontgiftend.

 

Het verse blad ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook nog eens erg lekker fris en citroenachtig.
Het gedroogde blad kan je ook gebruiken om er een heerlijke thee van te maken.
Ik had het nog nooit in de supermarkt of bij mijn groenteboer zien liggen en was daarom ook blij verrast dat ik het nu zomaar kreeg. Ik heb er gelijk siroop van gemaakt want het blad verlept snel.
De verveine siroop* maak je heel makkelijk zelf en daarmee kan je weer die heerlijke limonade van maken. Of je maakt er sorbetijs, een cocktail of een lekkere marinade van. Het geeft alles een heerlijke bloemige en frisse smaak mee.

 

Ik heb de verveine siroop o.a. gebruikt in deze ijsjes en dit recept voor een te lekker Kwarktaartje met rode bessen. En nu ik een grote fles van die siroop in de koelkast heb staan, ga ik nog veel meer heerlijke recepten ervan maken.
Zo kan ik natuurlijk nog meer fruitige ijslolly’s ermee maken, van bijvoorbeeld mango, ananas, frambozen, bramen, meloen of gemengde rode vruchten.

 

Fruit

 

Het rode fruit wat in deze ijsjes verwerkt is, komt uit een zak uit de diepvries van de supermarkt. Het voordeel van bevroren fruit is dat de ijsjes ook sneller klaar zijn. Behalve rood fruit, kan je natuurlijk ook ander fruit gebruiken, neem wat jij lekker vindt.

 

Tip:

 

In plaats van verveine siroop, kan je deze ijsjes ook maken met vlierbloesemsiroop. Dit vind je in de supermarkten.

 

Recept Verveine fruitijsjes: