Wil je een keer Sole Véronique maken, vroeg hubbie. Geen idee wat dat was, maar van zijn omschrijving heb ik dit gerecht Vis in witte wijnsaus met druiven bereid.
De Franse chef Auguste Escoffier is de bedenker van dit klassieke gerecht Filets de Sole Véronique (tongrolletjes in een saus van druiven). Escoffier heeft het begin vorige eeuw op de kaart gezet in het restaurant van de Savoy in Londen. Net zoals de klassieke toetjes Peche Melba, Crêpes Suzette en Poires Belle Hélène, die we nog steeds wel kennen.
Ik heb er mijn versie van gemaakt. Het is een feestelijk gerecht, serveer het op een bijzondere avond.

 

Voor 4 personen heb je 4 filets van 2 zeetongen nodig, die je dan weer doormidden snijdt. Je kunt ook scholfilet of een andere witvis hiervoor gebruiken.
Zorg er wel voor dat je geen zoete witte druiven gebruikt, proef ze desnoods even in de winkel. Ze mogen wel een beetje groen en zuur zijn en het liefst pitloos. Ik had kleine druifjes, maar als je grote druiven hebt snijdt ze dan even doormidden.
Ik heb de vis gepocheerd in de oven. De juiste gaartijd van de vis hangt af van de dikte van de filets. Check een paar keer of de vis al gaar is.

 

Als bijgerecht heb ik rode rijst gekookt en courgettelinten gesneden met een dunschiller. De courgette heb ik eventjes aangebakken in een pan met een klont roomboter en een scheutje witte wijn. Maar je kunt ook heel klassiek spinazie en aardappelpuree bij dit gerecht serveren.

 

Wijnadvies: Drink de wijn erbij die je in de saus gebruikt hebt. Wij dronken de witte wijn
Fleurie van Wijngoed Wilgenhorst uit Zeewolde erbij.

 

Ook lekker met de wijn van Wijngoed Wilgenhorst, zijn deze Noedels met pittige mosselen en paksoi