Vitello tonnato is een klassiek Italiaans voorgerecht gemaakt van kalfsvlees met een romige tonijnmayonaise. Als je gebraden kalfsfricandeau koopt, heb je dit heerlijke voorgerecht binnen 10 minuten op tafel staan. Ik ben gek op Vitello tonnato, maar kwam tot de ontdekking dat die nog niet op de site stond. Hoog tijd om het recept met jullie te delen.

 

Vitello tonnato

 

Dit koude gerecht van dungesneden plakjes kalfsvlees met een romige tonijnmayonaise maak jij heel makkelijk zelf thuis. Vooral als je kalfsfricandeau bij jouw slager kunt kopen. Maak het eens voor een speciaal etentje thuis. Of eet het zomers als het warm is als hoofdgerecht. Lekker met wat ciabatta brood erbij.

 

De tonijnsaus maak je door tonijn uit blik te mengen met een goede (zelfgemaakte) mayonaise. In de mayonaise worden smaakmakers verwerkt zoals ansjovis, citroen en kappertjes. Ook al houd je niet van ansjovis, gebruik het toch wel. Het geeft de saus een lekkere extra zoutige smaak. En eigenlijk proef je het niet eens.
Deze ingrediënten pureer je tot een gladde saus met een staafmixer of in een keukenmachine.
Je kunt de saus over het kalfsvlees of apart ervan serveren.

 

Kalfsfricandeau

 

Reken als voorgerecht ongeveer 75 gram kalfsvlees per persoon. Als hoofdgerecht kan je natuurlijk meer vlees serveren.
Je kunt natuurlijk het kalfsvlees natuurlijk ook zelf bereiden, als je daar zin in hebt.
Hiervoor heb je nodig een kalfsfricandeau (muis), roomboter, peper en zout.
Haal het vlees een uurtje voor het braden uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 100°C.

 

Bestrooi het vlees rondom met peper en zout.
Bak het vlees in de roomboter in een koekenpan bruin aan.
Leg het vlees op in een ovenschaal en giet de boter uit de erover.
Braad het vlees langzaam gaar tot het een kerntemperatuur van 52-54˚C bereikt heeft.
Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen. Als het vlees helemaal afgekoeld is, rol je het strak op in huishoudfolie en leg je het een uurtje in de vriezer. Als het vlees iets bevroren is, kan je het makkelijker in dunne plakjes snijden. Verwijder wel de huishoudfolie voordat je het gaat snijden met een heel scherp vleesmes.

 

Je denkt misschien wat is dat vlees op de foto zo roze.
Je hebt blank en rosé kalfsvlees. Het blanke kalfsvlees is afkomstig van kalveren van ongeveer 24-28 weken. De rosé kalveren zijn tussen de 8 en 12 maanden oud en worden gevoederd met vezelrijke mengvoeders. Het rosé kalfsvlees heeft daardoor meer smaak en is dan ook mooi roze.
In mijn blog over kalfsvlees, lees je daar alles over.

 

Tips:

 

Je kunt de tonijn saus al ver van tevoren bereiden. Zet het dan afgedekt in de koelkast.

Mocht je geen kalfsfricandeau kunnen vinden, gebruik dan varkensfricandeau.

Extra nodig: staafmixer en als je het vlees zelf gaat braden een vleesthermometer.

 

 

Recept Vitello tonnato: