Deze hittegolf vraagt om ijs. Veel ijs. Lekker zelf gemaakt ijs, zoals deze heerlijk verfrissende vlierbloesem granita met bramen en munt. Met slechts een paar ingrediënten tover je een bloemige ijskoude versnapering op tafel. Ik heb de vlierbloesemsiroop zelf gemaakt, maar tegenwoordig kan je ook hele goede vlierbloesemsiropen in de winkel kopen.

 

Granita is een korrelig soort waterijs en is heel gemakkelijk te maken. Bovendien heb je er geen speciale apparaten zoals een ijsmachine voor nodig. Lekker verfrissend na een zware maaltijd of gewoon als tussendoortje op een hete dag. Granita’s worden meestal gemaakt van vers gepureerd fruit, maar gemaakt van koffie of een goede zelfgemaakte siroop zijn ze ook heerlijk. De basis van een granita is suikerwater waaraan vervolgens andere smaken worden toegevoegd. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest. Meestal schraapt men het bevroren ijs met een vork tussendoor los om de korrelstructuur te krijgen. Ik ga voor het gemak en doe het in diepvriesdoosjes en laat het een blok ijs worden. Dit rasp ik met een grove keukenrasp tot granita. Haal het blok ijs wel een paar minuten van te voren uit de vriezer om het iets makkelijker te kunnen raspen

Vlierbloesemsiroop

 

In het voorjaar pluk ik in de polder die heerlijk geurende vlierbloesem en maak daar dan o.a. deze lekkere vlierbloesemsiroop* van.