Als je in het voorjaar vlierstruik in bloesem ziet staan, pluk ze dan en maak deze siroop. Zelf
Vlierbloesemsiroop maken is heerlijk en leuk om te doen. Dit recept voor vlierbloesemsiroop vormt een zoete bloemige basis voor het maken van heerlijke drankjes en desserts. Maak het recept voor een voorproefje van de zomer!

 

Vlierbloesem, delicaat bloemig en citrus-achtig, is perfect voor het maken van een vlierbloesemsiroop, een vlierbloesemcocktail, gebak en meer! Hoewel je het bij de supermarkten of speciaalzaken en kunt kopen, vraag jij je misschien af waarom zou je het zelf maken!? Het is leuk om te maken met dit eenvoudige recept voor vlierbloesemsiroop. En het is fijn om het bij de hand te hebben wanneer je het wilt gebruiken in je favoriete recepten en drankjes.

 

Vlierbloesem

 

Wat is vlierbloesem? Vlierbloesems zijn de geurige, kleine, stervormige witte bloemen die groeien aan vlierbomen en struiken. Ze groeien in het wild. Het is echter ook mogelijk om ze in je eigen achtertuin te kweken! Als je niet van foerageren houdt, overweeg dan een paar stekken te planten, het zijn namelijk ook prachtige landschapsplanten. Vlierstekken zijn online en bij veel plantenkwekers te koop. Deze delicate kleine bloemen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde en hebben ook een hoge culinaire waarde.

 

De prachtige bloemetjes hebben een delicate bloemensmaak met een vleugje fruitige citrus. Veel mensen zeggen dat ze naar de zomer smaken! Eet ze echter niet rauw! In hun rauwe staat zijn de bloemen licht giftig. Aan de andere kant neutraliseert het koken of bewaren ervan de giftigheid. De bladeren, schors en stengels van de plant zijn ook giftig en mogen niet worden geconsumeerd! Snijd bij het bereiden van de bloemen zoveel mogelijk van de stengel weg.

 

Als je het geluk hebt om deze struiken in het wild te laten groeien in je omgeving (of tuin), kun je je eigen verse bloemen verzamelen. Als de vlierbessenstruiken waarvan je bloesems wilt oogsten op openbaar land staan, vraag dan aan iemand of foerageren is toegestaan. Neem slechts enkele trossen van elke struik. Dit zorgt voor veel bessenvorming later in de zomer. Zoek naar pas geopende bloemen die fris en wit of roomwit van kleur zijn. Vermijd ook bloemen met bruin wordende randen. Knip met een schaar of tuinschaar de stengel van de bloesembos net onder waar deze de hoofdstengel raakt. Inspecteer daarna op insecten of vuil en schud zachtjes om eventuele resten van de bloemen los te maken. Was of spoel de bloemen tot slot niet. Dit verwijdert het stuifmeel (en het grootste deel van de smaak).

 

Deze siroop kan je op vele manieren gebruiken, bijvoorbeeld in deze:

 

Vlierbloesemlikeur
Aardbeien waterijsjes
Vlierbloesem granita met bramen en munt
Vlierbloesemijs
Granola met vlierbloesemsiroop
Vlierbloesem panna cotta met aardbeien

 

Keukenartikelen die je nodig hebt om vlierbloesemsiroop te maken:

 

een grote pan
een fijnmazige zeef
maatbekers
potten of flessen voor opslag
water
vlierbloesem
kristalsuiker
citroenen

 

 

Recept Vlierbloesemsiroop maken: