Volkoren Muffins met Rozijnen

Met volkoren tarwebloem en rozijnen geweekt in een likeur, zijn deze muffins een geweldige manier om een verscheidenheid aan vezels binnen te krijgen. Natuurlijk kan je de rozijnen ook wellen in heet water als je deze muffins voor je kids wilt maken. Maar met de likeur geef je ze extra smaak mee. Ze zijn echt heel lekker en zo gemakkelijk te maken dat je geen enkel excuus hebt om ze niet te maken.

Muffins

Muffin is meestal het codewoord voor ‘cake die je als ontbijt kunt eten zonder dat mensen je raar aankijken’. Maar ik beloof je dat deze muffins echt meer ontbijtachtig zijn maar ook een lekker tussendoortje zijn. Ze zijn gemaakt met 100% volkorenmeel, maar smaken niet naar karton. En ze zijn licht gezoet met rietsuiker, maar ze zijn niet zo zoet dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt. Ze passen perfect bij een mok thee of een kopje koffie. Ik eet de mijne graag met een grote smoothie ernaast.

Deze muffins vriezen ook heerlijk in. Ik bewaar deze muffins zelfs in de vriezer en als het tijd is om er ’s ochtends van te genieten, verwarm ik er één gedurende 20 seconden in de magnetron. Of laat ze ongeveer 10 minuten op het aanrecht staan voordat ik ze eet. Als ik echt bezig was met het bereiden van voedsel (en de extra vriesruimte had), zou ik dit recept verdrievoudigen of verviervoudigen en een mooie muffinvoorraad bewaren voor een eenvoudig ontbijt.

Nog meer muffins:

Pastinaak muffins met cranberry’s
Ontbijtmuffins met zomerfruit
Banaanmuffins met dadel

Tips:

  • Als je de voorkeur geeft aan een vetvrije muffin, kun je de olie vervangen door appelmoes of banaan, maar de muffins kunnen dan wat droger worden. Ik geef er de voorkeur aan om een kokosolie of zonnebloem toe te voegen om de textuur mooi mals te houden. Maar omdat ik veel vragen kreeg over het vetvrij maken hiervan, dacht ik dat ik deze opmerking er wel bij zou zetten.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Volkoren muffins met rozijnen:

Volkoren muffins met rozijnen. Ik heb de rozijnen in deze muffins geweekt in drank, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ze ook in water weken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr rozijnen
  • 75 ml Amaretto
  • 225 gr volkoren tarwebloem
  • 75 gr kokosrasp
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el bakpoeder
  • 2 eieren (M)
  • 125 gr (riet)suiker
  • 250 gr magere kwark
  • 100 gr kokosolie, gesmolten

Instructies
 

  • Doe de rozijnen in een jampotje, voeg de likeur toe en laat minstens 1 nacht weken.
  • Zet de oven aan op 180°C. Leg papieren vormpjes in het muffinbakblik.
  • Zorg dat je 2 aparte kommen hebt klaarstaan.
  • Meng het meel met de kokosrasp, vanille, kaneel en bakpoeder in een grote kom.
  • Klop in een andere kom de eieren los met de suiker.
  • Voeg de kwark en kokosolie toe. Nu mag alles gemengd worden in de kom met de bloem (niet te veel kloppen of roeren, hoeft geen super glad beslag te zijn).
  • Voeg de rozijnen met het vocht toe aan het beslag en spatel dit erdoor.
  • Verdeel het beslag in de vormpjes (niet helemaal tot de rand vullen).
  • Bak de muffins ongeveer 20-25 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog en schoon uit dan zijn de muffins klaar.
  • Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating