Warme pastasalade met geroosterde groenten

Ik heb toch een heerlijke pastasalade voor jullie. Deze warme pastasalade met geroosterde groenten is vooral lekker in de herfst of winter. En het ziet er zo feestelijk uit, je zou het zelfs kunnen maken met de feestdagen. Serveer het als vegetarisch hoofdgerecht of als heerlijk bijgerecht met de Kerst. En het leuke van deze salade is dat je het warm, lauwwarm of zelfs koud kunt serveren.

 

Pasta*

 

Ik mocht van La Molisana diverse soorten pasta en tomatensauzen ontvangen. Natuurlijk met de vraag of ik hiermee lekkere recepten kan maken. Natuurlijk kan ik dat!
Bij de Fusilli tricolore had ik gelijk het idee om een feestelijke pasta voor de Kerst ervan te maken. Nou dat is gelukt al zeg ik het zelf. Een heerlijke warme pastasalade met geroosterde pompoen en spruitjes, lekkerder wordt het niet.

 

Het authentiek Italiaans La Molisana pasta merk wordt al vier Italiaanse generaties lang zorgvuldig gemaakt van de beste tarwesoorten. Het merk bestaat dus al meer dan 100 jaar en in het thuisland Italië, is La Molisana één van de grootste pastamerken.
Je vindt deze pasta’s trouwens bij Albert Heijn en Coop.

 

Geroosterde groenten

 

Als groente heb ik flespompoen en spruitjes gebruikt. Het schoonmaken hiervan vergt even tijd, maar daarna doet de oven het werk voor jou. Supermakkelijk!
Door de groenten te roosteren in de oven, krijgen ze een intensere en lekkere smaak. En de kleuren van deze groenten passen heel goed bij de gekleurde pasta.
Behalve lekker zijn pompoen en spruitjes ook nog eens gezonde groenten met veel vitamines, mineralen en vezels. En dat kunnen we wel gebruiken op koude dagen.
Hoe je de pompoen het beste kunt schillen en snijden, lees je hier.

 

Noten en gedroogd fruit

 

Cranberries en walnoten horen er echt bij in december vind ik, daarom heb ik ze ook verwerkt in dit gerecht. Je kunt ook ander gedroogd fruit gebruiken zoals bijvoorbeeld vijgen, dadels, kersen of blauwe bessen.
En in plaats van walnoten, kan je ook pecannoten, hazelnoten of pijnboompitten gebruiken.

 

Dressing

 

De dressing is gemaakt van de rasp en sap van een halve sinaasappel, sherry-azijn, een goede olijfolie, Dijonmosterd en honing.
Mocht je geen sherry-azijn kunnen vinden, gebruik dan balsamico of appelciderazijn.

 

Tips:

 

Mocht je de salade koud willen serveren, dan kan je deze al (2 dagen) van tevoren maken, bewaar het dan goed afgesloten in de koelkast.

Haal het wel ruim voor het serveren uit de koelkast, zodat het niet te koud is.

En garneer de salade pas vlak voor het serveren met de noten en pompoenpitten.

Om de oventijd te verkorten, kan je de groenten eerst van tevoren een paar minuten koken.

 

 

Recept Warme pastasalade met geroosterde groenten:

Warme pastasalade met geroosterde groenten. Een heerlijk en feestelijke pastasalade met spruitjes en pompoen die je warm, lauwward of koud kunt serveren.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Pasta's, Salades, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr spruitjes
  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 350 gr pasta*
  • 50 gr walnoten
  • 20 gr pompoenpitten
  • 40 gr gedroogde cranberries
  • 4 takken peterselie
  • ½ sinaasappel, rasp en sap
  • 3 el sherry-azijn
  • 5 el olijfolie
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Maak de spruitjes schoon. Schil en snijd de pompoen en blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Leg de spruitjes en pompoenblokjes op een bakplaat voorzien van bakpapier.
  • Giet er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Hussel alles goed door elkaar en schuif de ovenplaat in de hete oven. Rooster dit in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Kook ondertussen de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking gaar en giet dan af.
  • Haal de groenten uit de oven als ze gaar zijn en meng ze door de gekookte pasta.
  • Hak de walnoten grof en met dit samen met de pompoenpitten en gedroogde cranberries door de pasta en groenten.
  • -
  • Dressing: doe alle ingrediënten hiervoor in een jampotje en schud alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Giet de dressing over de salade en meng dit erdoor.
  • Doe de pastasalade in een mooie schaal en garneer met peterselieblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating