Ik had bij mijn groenteboer op de markt een groene en paarse bloemkool gekocht. Tja wat zal ik daar mee gaan maken. Ik was bang dat de kleur verdwijnen zou als ik deze bloemkooltjes ging koken. Daarom heb ik besloten om de groene te gaan bakken. Ik heb daar deze heerlijke Warme salade van gebakken bloemkool met farro van gemaakt.

 

Bloemkool

 

Bloemkool werd vroeger heel lang gekookt en met een maïzena sausje geserveerd. Die tijden zijn voorbij. Bloemkool is de groente van vandaag en die wordt niet meer snotgaar gekookt. Bakken of roosteren geeft deze groente zoveel meer smaak. Ook wordt het veel gebruikt als bloemkoolrijst, een mooi alternatief voor de gewone rijst.
En wat dacht je dan van die leuke gekleurde bloemkolen, paars, oranje of groen. Dat ziet er toch geweldig uit op je bord. Omdat deze kleuren verdwijnen als je de bloemkool kookt, kan je ze het beste rauw verwerken zoals in deze Mexicaanse paarse bloemkoolrijst salade.
Niet alleen mooi om te zien, maar deze groente zit ook nog eens bomvol met vitamines.

 

Farro

 

Farro behoort tot de iets minder bekende graansoorten en is verwant aan spelt.
Deze ‘oeroude’ graansoort heeft een stevige bite en smaakt een beetje nootachtig.
Je kunt de half gepelde farro (semi perlato) gebruiken om bijvoorbeeld risotto te maken.
De Italianen gebruiken farro ook veel in boerensoepen en salades. Het bevat veel vezels, eiwitten, ijzer, vitamine B3, zink en magnesium.
Farro is steeds beter verkrijgbaar in de supermarkten. Je kunt het zeker vinden in natuurvoedingswinkels of Italiaanse delicatessenzaken.
In mijn blog: Granen en op graan lijkende producten kan je nog veel meer lezen over allerlei soorten granen.

 

Tips:

 

Hier is het recept van Dukkah* en van de Verse munt kruidensaus**.
Natuurlijk kan je ook een witte bloemkool gebruiken voor dit recept.

 

 

Recept Warme salade van gebakken bloemkool met farro: