Panzanella met Winterse Groenten

Een heerlijke vegetarische maaltijdsalade gemaakt van oud brood. Deze panzanella met winterse groenten is gemaakt van groenten die in het seizoen zijn en die eigenlijk op moesten. Zo ook het brood, wat al aardig oud lag te worden. Maar met deze producten kan je nog een fantastische en smaakvolle salade maken.

Panzanella met winterse groenten

Panzanella

Dit is een Italiaanse boerensalade gemaakt van groente uit het seizoen wat rijp is en op moet en restjes oud brood. Alles wat rijp is en op moet kan in deze salade. Oud brood wordt in de Italiaanse keuken voor diverse recepten gebruikt zoals in heerlijke tomatensoep Pappa al Pomodoro of in een pastasaus. Ze maken er ook de zogenaamde pangrattato van, dit is verkruimeld en opgebakken oud brood met olijfolie, kruiden peper en zout. In het recept van
Courgetti met olijven, basilicum en pangrattato vind je de bereiding ervan.

Het klassieke recept voor deze armeluis broodsalade komt oorspronkelijk uit Toscane en Umbrië, waar het vaak als voorgerecht wordt geserveerd. Het brood wordt eerst geroosterd en daarna geweekt in azijn met tomaten. De salade wordt koud geserveerd op een warme dag. Het is een goedkope manier om restjes te verwerken.
Je kunt het van allerlei groenten (uit het seizoen) maken. Ik heb er deze keer een winterse versie van gemaakt.
Vooral lekker in deze salade is natuurlijk verse basilicum en verder kan je het aankleden met andere soorten verse kruiden, vis zoals tonijn en sardientjes, olijven, gekookt eitje en/of kappertjes.
Wat jou maar lekker lijkt of wat je in huis hebt.

Je kunt elk soort brood gebruiken, scheur dit in stukken, giet er olijfolie over en rooster het in de oven. Maak een lekkere dressing en hussel alles door elkaar zodat de smaken er goed kunnen intrekken.

In mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood lees je wat je nog meer voor lekkers kunt maken van brood.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Panzanella met winterse groenten:

Panzanella met winterse groenten. Panzanella is een Italiaanse salade met brood (pane), die erg lekker smaakt. Een prima manier om oud brood op te maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 6 kleine bietjes, geschild en in achten gesneden
  • 250 gram (paarse) spruitjes
  • 4 eetl balsamico azijn
  • olijfolie
  • 2 rode uien, in achten gesneden
  • 2 pastinaken, in stukken gesneden
  • 1 winterpeen, in plakken gesneden
  • 1/2 pompoen, in dunne repen gesneden
  • paar takjes tijm
  • Ciabattabrood in stukken gescheurd
  • Pompoenpitten
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • bosje basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de bietjes en paarse spruitjes in een ovenschaal met de balsamico en een scheut olijfolie. Meng alles door elkaar, dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Leg de uien, pastinaak, wortel en pompoen op een ovenplaat, giet er wat olijfolie over en wat peper en zout, leg de takjes tijm erop en meng alles. Zet de plaat in de oven en rooster dit (met de bietjes) ongeveer 40 minuten tot alle groenten goudbruin en gaar zijn.
  • Schep de groenten van de ovenplaat en leg de stukken brood hierop. Verdeel de pompoenpitten en knoflook en giet wat olijfolie erover. Schuif de plaat in de oven en bak de croutons ongeveer in 5 minuten krokant.
  • Schep de groenten op een groot bord of schaal, verdeel basilicumblaadjes, croutons en pompoenpitter erover. Nog een beetje olijfolie erover en serveer.
  • Lekker met wat geitenkaas of Parmezaanse kaasschaafsel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating