Wij zijn gek op witlof en toen ik witlof en kruimige aardappelen uit onze eigen polder ontving kwam ik tot de ontdekking dat ik nog helemaal geen witlofgerecht uit de oven op de site had staan. Hoog tijd om dit eens te maken. Het is een witlofschotel met puree uit de oven geworden. De puree heb ik extra op smaak gebracht met truffeltapenade en ik kan jullie verklappen dat dit heel goed samen ging met de witlof.

 

Witlof

 

Deze witlof komt bij Witlofkwekerij LOF uit Espel vandaan. Zij verkopen het hele jaar door witlof en roodlof uit hun eigen duurzame kwekerij. Verser kon ik het niet krijgen.
Witlof wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer. Het is een veelzijdige groente, je kunt het namelijk rauw verwerken in een lekkere salade, er soep van maken of het stoven, bakken, koken of wokken.

 

Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Deze groente heeft een bittertje waar je van houden moet. Maar de meeste bitterheid zit in de harde kern, als je die eruit snijdt ben je al een groot deel van het bittere kwijt.
Je kunt witlof in z’n geheel bereiden, gehalveerd of in dunne reepjes gesneden. Het ligt er helemaal aan wat je ermee wilt gaan doen.

 

Ben jij ook zo gek op witlof? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou:

 

Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook
Witlofsoep met blauwe kaas
Witlofsalade met appel en sinaasappel

 

Puree

 

De aardappelpuree maak je natuurlijk van kruimige aardappelen. In mijn Blog: Aardappelsoorten lees je alles over de soorten en waarvoor je ze het beste gebruiken kunt. Ik heb de aardappelpuree nog op smaak gebracht met truffeltapenade, omdat ik nog een potje in de koelkast had staan. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt de puree ook naturel houden, of je brengt het op smaak met verse kruiden zoals bieslook of tijm, een lekkere mosterd of een beetje oude geraspte kaas. Wat jou maar lekker lijkt.

 

 

Recept Witlofschotel met puree uit de oven: