Witlofsoep met Blauwe Kaas

Witlof wordt meestal heel traditioneel bereid met een sausje of met ham en kaas in de oven. Maar je kunt veel meer met witlof, maak eens een soep van deze groente. Zoals deze witlofsoep met blauwe kaas. En dan wel met een lekkere (milde) blauwe kaas. Omdat witlof een goede match is met blauwe kaas, heb ik deze gecombineerd in een soepje.

Witlofsoep is een smakelijk gerecht met de unieke smaak van witlof. De subtiele bitterheid van witlof wordt in balans gebracht met rijke hartige smaken van de blauwe kaas. De karakteristieke smaak van dit recept voor witlofsoep maakt het niet alleen een heerlijke soep om te serveren, maar ook lekker als een gemakkelijke lunch of maaltijd doordeweeks.

Witlof

 Witlof is een kegelvormige bladgroente. De naam ‘witloof’ betekent letterlijk ‘wit blad’, verwijzend naar de wit-crèmekleur van de groente zelf. Deze groente is het hele jaar door te koop.

Deze groente heeft een kenmerkende smaak die bitterheid en zoetheid combineert. Sommige witlofsoorten hebben een bitterdere smaak dan andere, afhankelijk van hoe ze geteeld zijn. Er heeft zich in de loop der jaren ook een evolutie voorgedaan waarbij boeren de teelt hebben aangepast aan de gewenste smaak (zoet boven bitter).

Aan de onderkant van elke witlofkrop bevindt zich een hardere kern die bitterder is dan de zachte bladeren. Door de harde kern eruit te snijden, is de witlof minder bitter. Al met al vermindert het koken van witlof de bitterheid, waardoor deze witlofsoep zijn unieke bittere smaak behoudt, maar dan met een zachte, zoete romigheid.

Witlof valt op door zijn veelzijdigheid in de keuken en is gemakkelijk te gebruiken in een breed scala aan gerechten. Je kunt witlof rauw in salades eet, gestoofd, als stamppot of als borrelhapje eten.

Ingrediënten:

 Voor deze soep met witlof worden slechts een paar ingrediënten gebruikt. De sleutel is om witlof van goede kwaliteit te vinden voor deze kom romige soep.

  • Witlof: Zoek naar een licht witte krop die stevig en dicht aanvoelt, zonder bruine vlekken. Verwijder de buitenste bladeren met bruine vlekken, indien aanwezig.
  • Ui en prei: de aromatische basis voor deze soep.
  • Aardappelen: Gebruik een zetmeelrijke aardappelsoort. Kruimige aardappelen verteren gemakkelijk tijdens het koken en worden gebruikt als bindmiddel om de soep romiger te maken (zonder room toe te voegen).
  • Bouillon: Gebruik kippen- of groentebouillon, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
  • Boter: Om de groenten te bakken voordat je de bouillon erbij doet. Bij witlof heeft boter de voorkeur, maar je kunt ook olijfolie of een andere olie gebruiken.
  • Kruiden: Tijm, zout en peper is alles wat deze soep nodig heeft om op smaak te brengen. Omdat het een witte soep is, gebruik je witte peper in plaats van zwarte peper.
  • Blauwe kaas: Gebruik een niet te sterke blauwe kaas, je wilt niet dat de kaas de smaak van de witlof overstemd. Zoals Cambozola, Gorgonzola Dolce of een Bleu de Bresse.

Hoe maak je witlof schoon?

 Witlof is heel eenvoudig schoon te maken, omdat het meestal niet of nauwelijks gewassen hoeft te worden.

  1. Spoel de witlofkropjes kort af onder stromend water, met de dunnere bovenkant naar beneden.
  2. Verwijder alle verwelkte of verkleurde buitenste bladeren.
  3. Snijd de bruine onderkant van de witlofkroppen af.
  4. Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder met een scherp mes de harde kern aan de onderkant van de krop. Dit is het bittere deel van de witlof.

Tips:

  • Ik heb voor dit recept zelfgemaakte groentebouillon gebruikt. Wil je ook zelf groentebouillon maken, dan kan je hier lezen hoe je dat doet.
  • Deze soep is ook heel erg lekker met dunne reepjes ham erin.
  • Serveer er een lekker stokbrood met roomboter bij en je hebt een complete maaltijd.
  • Je kunt witlofsoep van tevoren maken en kan tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Laat de soep na de bereiding afkoelen, doe het in een afgesloten bakje en bewaar hem in de koelkast.
  • Je kunt de soep ook invriezen. Nadat je hem hebt laten afkoelen, verdeel je hem in kleinere porties in diepvriesbestendige bakjes of zakjes en bewaar je hem maximaal drie maanden in de vriezer.
  • Verwarm de soep, als je het wilt eten, in een pannetje op middelhoog vuur en roer regelmatig.

Als je deze witlofsoep hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Witlofsoep met blauwe kaas:

Witlofsoep met blauwe kaas. Witlof en blauwe kaas zijn goede vriendjes van elkaar en daarom heb ik ze gecombineerd in een witlofsoep met blauwe kaas.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg witlof
  • 2 uien
  • 1 preistengel
  • 2 kruimige aardappelen
  • 4 takjes tijm
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 dl room
  • 1 klontje roomboter
  • 150 gr blauwe kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Pel de uien en snipper ze. Snijd de prei in dunne ringen en spoel dit af onder koud water.
  • Verhit een klont boter in een grote kookpan op een middelhoog vuur. Bak hierin de ui en prei aan (niet laten kleuren).
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg ze toe aan de pan met uien en laat alles een paar minuten bakken. Zet dan het vuur lager.
  • Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze in de lengte doormidden. Houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Verwijder het hartje en snijd de witlof fijn.
  • Doe de witlof in de pan en bak dit nog even mee met de rest van de groente.
  • Rits de tijm van de takjes en doe dit in de pan en giet de bouillon erbij.
  • Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep samen met de blauwe kaas en (niet alle) slagroom tot je een mooie romige soep krijgt.
  • Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Snijd de achtergehouden witlof heel fijn.
  • Serveer de soep in diepe borden of kommen en garneer met de witlof en tuinkers. Lepel er nog wat room op.

2 reacties

  1. Alles volgens het recept gemaakt, behalve dat ik nog wat hamreepjes heb toegevoegd. Het was heerlijk! Vooral de smaken van de witlof en de blauwe kaas gaan heel goed samen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating